www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Rahaton yhteiskunta - tulevaisuutemme? (Yleistä keskustelua)

kirj. ajatuksia aiheesta, 01.08.2017, 10:44 @ Rahajärjestelmä

Tavallaan olen osittain samaa mieltä keskeisistä ongelmista ja siitä millaista hyvinvointia paremmalla hallinnolla ihmiskunnan olisi mahdollista saavuttaa, mutta muutama ajatus herää.

Ensinnäkin rahajärjestelmä ei ole mielestäni minkään este. Sehän on yksinkertaisuudessaan järjestelmä, jolla mahdollistetaan eri suuruisten suoritusten yhteismitallistaminen ja tehokkaampi vaihdanta. Rahan demonisointi on jotenkin aina tuntunut hyvin kummalliselta, kun todellisuudessahan se on vain väline. Negatiiviset asiat joista usein puhutaan rahan yhteydessä kuten ahneus, liioittelu, talouskasvun vaatimus (negatiivisuus kyseenalaista), puute jne. ovat ihmisen tai yhteiskunnan ominaisuuksia ja ne olisivat olemassa myös ilman nykyisenkaltaista rahaa.

Ihminen on perusluonteeltaan laiska. Raha on kuitenkin helppo väline ihmisen motivointiin, työn ja palkkion välinen yhteys kannustaa ahkeruuteen, saat työstäsi kompensaatiota, jonka voit kuluttaa asioihin jotka koet tärkeäksi. Miten ilman rahaa kaikille kuuluvat resurssit jaettaisiin, miten hoidettaisiin vapaamatkustajien ongelma, ja miten suhtauduttaisiin ihmisten erilaisiin preferensseihin. Joku haluaa päihteitä, toinen lukea kirjoja, kolmas matkustaa ja nähdä asioita, neljäs säästää ja sijoittaen kasvattaa taloudellisat turvaansa. Kuka sanoo mitä ihmiset yhteisillä resursseillaan saavat tehdä ja paljonko kukakin niitä käyttää? Tässä ollaan vaarassa lipsua totalitarismiin, jossa ihmisten todellinen päätösvalta elämästään kapenee. Kuka päättää johtajat, ja miten heidät valitaan: edellä kuvaamani päätökset ovat mitä suurimmassa määrin poliittisia, eivät ainoastaan teknisiä ratkaisuja. Eli politiikasta ei päästä eroon, koska se määritelmällisesti on yhteisten asoiden hoitamista rauhanomaisin keinoin. Asiat täytyisi hoitaa vaikka maailmassa ei olisi valtioita, tai rahaa.

Valtioiden välinen kilpailu on mielestäni jopa hyväksi, tunnetusti kilpailu parantaa suorituksia ja pistää panostamaan siihen kunnolla.Yksi maailmanhallitus asettamassa tavoitteita ja jakamassa resursseja kuulostaa tehottomalta, kun on konsensus tavasta toimia, ei ole kannustinta löytää parempia ratkaisuja. Esimerkiksi kuussa olisi tuskin käyty ilman idän ja lännen välistä kilpajuoksua. Sinällään jos asevarustelusta päästäisiin valtioiden väliseen taloudelliseen ja laadulliseen kisailuun, kuten kilpailuun siitä kuka tarjoaa kansalaisilleen parhaan elintason, valtioiden kilpailuasetelma palvelisi ihmiskuntaa nykyistä enemmän.

Lopuksi, niin kauniilta kuin koko maapallo yhteisin resurssein ponnistelemassa tieteen edistämiseksi ja hyvän elämän saamiseksi kaikille kuulostaakin, ollaan taas vahvasti utopistisella akselilla. Tulee ensimmäisenä mieleen neuvostoliitto. Paperilla hyvä juttu, käytännössä yksi surullisimmista kokeiluista ihmisen historiassa. Ihmisluontoa kun ei voi muuttaa.

ps. jonkinlainen meritokratia, tms. älykkäiden valta olisi silti ehkä nykyistä demokraattista järjestelmää parempi, nyt tuntuu että tärkeitäkään päätöksiä ei saada tehtyä ja aikaansaadut ratkaisut ovat korkeintaan keskinkertaisia.

  luettu 713 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
105756 viestiä 8403 viestiketjussa, 126 rekisteröitynyttä käyttäjää, 9 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 9 vierasta)
Ota yhteyttä!