www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Rahaton yhteiskunta - tulevaisuutemme? (Yleistä keskustelua)

kirj. Pälkäneeltä päin, 01.08.2017, 14:38 @ Rahajärjestelmä

Ajattelemisen arvoista tekstiä. Ikävä kyllä pitää olla samaa mieltä edellisten kirjoittajien kanssa. Koska ihminen on ahne ja laiska, järjestelmään pesiytyy aina henkilöitä jotka koittavat hyötyä muiden työstä ja elää itse siivellä. Nykyisestä rahataloudellisestakin järjestelmästä nämä henkilöt on helppo löytää. Ja Neuvostoliitossa, jossa kansa nautti mm. konjakkinsa edustajiensa välityksellä, vieläkin helpompi.

Ja vaikka löytyisi ryhmä ihmisiä joita yhdistäisi sama tunteen palo ja yhteen hiileen puhaltamisen taito, ko. yhteisöt toimivat poikkeuksetta erinomaisesti sen ensimmäisen sukupolven ajan. Toisella sukupolvella ei enää olekkaan sitä samaa tunteen paloa ja siksi yhteistö/järjestelmät alkavat pikkuhiljaa hajota.

Tätä Venus-projetkia seurasin itsekkin aikoinaan suurella mielenkiinnolla. Suomeenkin syntyi valtakunnallinen yhteisö jossa oli paljon ihmisiä... odottamassa niitä ilmaisia asioita. Kun heitä vähän kovisteli ja kyseli että kukas se ensimmäisenä tekee työtään ja antaa sitä ilmaiseksi tai kuka toimittaa raaka-ainetta/materiaalia muille, tuli syvä hiljaisuus. Ja jossain vaiheessa ryhmän jäsenet jopa ärsyyntyivtä kyselyistä. Vaikka kenenkään ei olisi tarvinnut antaa pois kuin esim. työtuntejaan. Niillä ei saa edes rahataloudessa tappiota aikaiseksi.

Myös Aikapankki on vähän vastaavanlainen yhteisö. Hieno ajatus mutta ei ole ottanut tuulta alleen. Vaikka Suomessa ansaituilla työtunneilla voisi Espanasta ostaa työtä, niin silti se ei oikein toimi. Ongelmana on se että ihmiset arvottavat työtuntinsa eri tavalla. Joku arvottaa sen korkeammalle kuin toinen. Videoleikkaaja haluaisi yhdestä työtunnista enemmän kuin koiranulkoiluttaja. Vaikka videoleikkaajan pitää ulkoiluttaa koiraansa, joka on siis pois työajasta. Samoin lääkäri haluaisi enemmän työstään kuin keittäjä. Vaikka lääkäriltäkin menee sama aika ruokansa valmistamiseen. ...saattaa mennä jopa enemmän.

Näissä vastaavissa yhteisöissä on, kuten todettua, ihmisen ahneus suurin kompastuskivi. Toinen on kateus. Minäkin vetäydyn sellaisista yhteisöistä ja ystäväpiireistä joissa joku toimii vain johtajana ja muut tekevät työt ja investoivat. Ja näistä henkilöitä on jokaisen ajatuksen takana. Kuten eilenkin eräs henkilö joka tuli visiitille ja kertoi miten nyt 20 000e sijoituksella saa viiden vuoden päästä 1000 000e takaisin. Kiitin tarjouksesta ja sanoin että minulle riittää 500 000e. Ja että otetaan se 20 000e siitä 500 000e tulosta.

Myös Venus projekti näyttää ikävästi samanlaisesta. Hienoja kuvia harpilla piirretyistä asumuksista veden äärellä lämpöisissä maissa, luonnon keskellä. Sitähän ihmiset haluaisivat. Mutta kun sivulla lukee "Donate" eli lahjoita, niin minkälainen "resurssipohjainen yhteisö" on kyseessä jos se tarvitsee rahaa ideologiansa edistämiseen. Eikös senkin pitäisi olla resurssipohjaista? Ja asian kertominen/keskustelu uudesta järjestelmästä, se ei maksa mitään.

Odotan mielenkiinnolla koska löytyy sellainen yhteisö joka vaihtaa yhdessä rahatalouden maksuvälineen esim. isoon maapalaan ja alkaa rakentaa sinne ko. yhdyskuntaa. Sitä ennen kaikki on vain kauniita sanoja, kuvia ja unelmia.

  luettu 747 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
105910 viestiä 8419 viestiketjussa, 126 rekisteröitynyttä käyttäjää, 10 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 10 vierasta)
Ota yhteyttä!