www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Rahaton yhteiskunta - tulevaisuutemme? (Yleistä keskustelua)

kirj. Voi että, 01.08.2017, 23:40 @ Rahajärjestelmä

Resurssipohjaisessa talousjärjestelmässä kaikki tavarat ja palvelut ovat kaikkien saatavilla ilman että tarvitsee maksaa, hyvittää, tehdä vaihtokauppaa tai muuta vastaavaa. Tämän saavuttamiseksi kaikki resurssit ovat julistettava kaikkien maapallon asukkaiden yhteiseksi perinnöksi. Uusimpien tieteellisten ja teknologisten ihmeiden avulla, ihmiskunta voi saavuttaa erittäin korkean tuottavuuden ja luoda runsaasti resursseja.

On mielenkiintoista ja tarpeellista välillä pohtia ihmisen tapaa elää rajattomasti rajallisella maapallolla. Erilaisia utopioita paremmasta maailmasta on kehitelty vuosisatojen saatossa. Resurssipohjainen talousjärjestelmä on yksi utopioista, jonka toteuttaminen nykyisellä tekniikalla olisi jo mahdollista, mutta poliittisesti mahdotonta.

Ihmisen luonne muuttuu ympäristön muuttuessa, nykyinen ympäristö edistää ahneutta ja monia muitakin "vitsauksia", joista kerroitte.

Aivan. Ihminen on suureksi osaksi ympäristönsä tuote. Ahneus ei ole geeneissä. Ihminen imee itseensä yhteiskunnan vallitsevia arvoja, joista ahneus on yksi niistä, ja jota jo pienestä pitäen syötetään hyveenä. Se "ympäristö", jonka ilmeisesti jätät kainouttasi täsmentämättä, on tietenkin kapitalismi.

Kapitalismi, jonka käyttövoimana on ahneus, on este paremman maailman toteuttamiselle ja este myös resurssipohjaiselle talousjärjestelmälle (jos se nyt yleensä on edes toteuttamiskelpoinen).

Kommunismi perustui loppujen lopuksi samaan rahajärjestelmään.

Ei rahajärjestelmä sinänsä ole ongelma, vaan miten sitä toteutetaan. Rahan käyttö on itse asiassa oiva keksintö.

Fakta on että jo lähitulevaisuudessa yksinkertaisimmat työt tullaan automatisoimaan ja se tarkoittaa sitä että työttömiä tulee huomattavasti lisää. Työttömyysprosentti ei tule enää koskaan olemaan yhtä matala kuin joskus menneisyydessä.

Aivan. Automatisaatio, digitalisaatio ja robotisaatio/tekoäly tulevat vapauttamaan ihmistyövoimaa tuotannosta, samalla, kun tuottavuus kasvaa ja tuotot lisääntyvät.

Kyllä työtä riittää aina, mutta palkkatyön loppuessa ihmisille tulee taata kuitenkin elanto jolloin taataan myös kysyntä tuotetuille tuotteille ja palveluille.

Siitä kun mennään myöhempään tulevaisuuteen, alkaa automatisointi korvaamaan monimutkaisempia töitä, kunnes työttömyysprosenssi alkaa olemaan 90-99 % paikkeilla. Samalla ihmiskunnan väestö on lisääntynyt huomattavasti (ellei asialle ole tehty jotain), kertokaapa miten rahajärjestelmässä jokaiselle näille 90-99 % työttömälle massalle voidaan tarjota elintaso, jonka ne menettivät pakosta automatisoinnin johdosta?

Perustulo, pääoma- ja tuloveron yhdistäminen progressiivisen verotuksen alaiseksi, robottivero sekä palkkatyön jakaminen ovat tulevaisuudessa askel inhimillisempään kapitalismiin.

Modernissa rahataloudessa raha (=velkaa) on pääasiassa vain bittejä tileillä ja taseissa.

Nykyisen rahatalouden ongelma on siinä, että yksityisillä liikepankeilla on oikeus luoda rahaa tyhjästä ja näin paisuttaen finanssitaloutta finanssikupliksi ja synnyttäen finanssikriisejä.

Itse rahajärjestelmän tulisi olla vain poliitikkojen väline yhteiskunnassa harjoittettavalle järkevälle talouspolitiikalle.

Verovaroja ei saa kuin korkeintaan roboteilta (eikä niiltäkään yhtä paljon kuin ihmisiltä aikoinaan) sekä yrityksiltä - kulutustuotteista, ruuasta jne. on hankala verottaa jos kellään ei ole varaa ostaa niitä.

Kun tuottavuus kasvaa robotisaation myötä, niin veronmaksukykykin paranee. Verotuksella ylläpidetään palveluja, ostokykyä ja kysyntää kotimarkkinoilla. Tuottavuuden kasvun edellytyksenä on automaatio- ja robotisaatioasteen nostaminen.

Millä siis maksatte jokaiselle työttömälle sellaisen tuen, jolla ne voivat elää kuin aikaisemmin palkkatyössä? Tasa-arvon vuoksi jokaiselle voi suoda saman tuen.

Kysehän on siitä, miten yhteiskunnassa syntynyt lisäarvo jaetaa. Vain harvalukuiselle rikkaalle eliitille, vai oikeudenmukaisesti koko väestölle hyvinvointivaltion parhaita periaatteita noudattaen?

Sanoisin että tuo on se h-hetki, jolloin joko ihmiskunta tuhoutuu omaan mahdottomuuteensa ja alkaa valtavia sisällisotia ympäri maailman tai sitten ihmiskunta vaihtaa tuohon resurssipohjaiseen järjestelmään.

Mitä aikaisemmin vaihto tapahtuu, sen paremmin tuo skenaario vältetään.

Huoli ihmiskunnan tuhoutumisesta on aiheellinen ja varmasti aito, mutta itseäni ei oikein vakuuta resurssipojaisen talousjärjestelmän toimivuus, varsinkin, kun suurin este utopiasi toteutumisella tuntuu olevan pelkästään rahajärjestelmä.

  luettu 735 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
105910 viestiä 8419 viestiketjussa, 126 rekisteröitynyttä käyttäjää, 6 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 6 vierasta)
Ota yhteyttä!