www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Mitä mieltä olet nettiäänestyksen mahdollisuuksista ja riskeistä? (Valtakunnan politiikka)

kirj. Pälkäneeltä päin, 03.08.2017, 11:31 @ Pauli Kiuru

Mahdollisuuksiahan on vaikka millä mitalla. Mutta niitä riekejä on enemmän. Mielestäni.

Nykyisen järjestelmän ehdoton etu on tuloksen/äänien varmentaminen. Koska äänestyslipukkeita säilytetään aina yli seuraavien vaalien, voidaan koska tahansa todentaa äänimäärä jos sitä vaaditaan. Ja jokaisen eriksen niputetu ehdokkaan äänistä voi jokainen käydä tarkistamssa ja löytämässä oman käsialansa, jos tarve vaatii. Oman käsialansa kun tunnistaa helposti.

Myös virallisessa ääntenlaskutilaisuudessa saa olla mukana. Lappuihin ei saa koskea ja pitää olla virallisten ääntenlaskijoiden takana, mutta sieltä voi seurata kun ääniä laitetaan kasoihin. Näin vaalien avoimuus ja "oikeellisuus" toeutuu. Omassa vaalipiirissä lasketut äänet voi tarkistaa valtakunnallisesta listasta jota vertaamalla voi nähdä onko tapahtunut vaalivilppiä.

Jos ollaan tilanteessa jossa painetaan tietokoneen nappia ja sen jälkeen seuraava asia on valtakunnalliselle ruudulle ilmestyvä äänimäärä niin todentaminen jälkikäteen on heikkoa. Mahdollisuus vilppiin on suuri. Kuka tietää miten tietokoneiden näppäimet ohjaavat ääniensaajia? Voi olla että koneessa on ohjelma joka muuttaa esim. numero 2:n äänet numerolle 8.

Eikä tällaisten tekeminen ole vaikeaa. Tarvitaan vain uusi näppäinajuri ja kannettava joka leikkii Microsoftin päivityspalvelinta. Sen jälkeen "päivitys" nielaistaan mukisematta, koska automaattipäivitykset ovat oletusarvo. Ja vilppi on valmis.

Ja jos ajatellaan "nettiäänestystä" niin sielä on vielä suurempi mahdollisuus vaalivilppiin. Kukaan ei voi tietää minkälaisella laitteella äänestäjä aikoo äänestää. Ja kuinka vanha ko. laite on ja mitkä ovat sen ohjelmistot ja mahdollisesti ladatus lisäosat. Laitteessa voidaan olla realiaikaisesti etähallinnalla kiinni ilman että käyttäjä edes tiedostaa sitä. Ja sen vuoksi nettiäänestys siten että suurella kirjolla laitteita otettaisiin yhteyttä keskitettyyn äänestyspalvelimeen, aiheuttaa suuren riskin siitä että äänestystulosta päästäisiin muuttamaan.

Kiinalaiset eivät syyttä keksineet paperia. Ja Suomen äänestyskäytäntö ei syyttä muodostunut sellaiseksi että jokaisesta äänestä kirjoitetaan oma lippu. Olisihan ääet voitu kirjata esim. yhteen kirjaan.

Aina uusia asioita miettiessä on syytä ensin muistella minkä vuoksi edellinen käytäntö luotiin. Ja koittaa parantaa vain niitä osia jotka ovat parannettavissa. Kokonaisuuden muuttaminen harvoin onnistuu.

  luettu 5432 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
105909 viestiä 8419 viestiketjussa, 126 rekisteröitynyttä käyttäjää, 4 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 4 vierasta)
Ota yhteyttä!