www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Yhteiset Talkoot (Yleistä keskustelua)

kirj. mvonkarne, 09.08.2017, 09:09 @ JuX

Liian usein pörssijohtajien palkkiot on sidottu tulosprosentteihin, ei tuloseuroihin. Yksinkertaistettuna homma menee seuraavasti:

Tehdään budjetti -> Karsitaan kuluja (esim. työvoimaa, jätetään huollot tekemättä jne.) ja myydään omaisuutta -> Tase on tilikauden jälkeen ylijäämäinen. Mutta vain prosenteissa laskettuna kun verrataan toteutunutta arvioon. Todellisuudessa absoluuttisesti katsottuna firman talous on kuitenkin supistunut ja firma köyhtynyt edellisvuosiin verrattuna. Mutta sekös ketään kiinnostaa. Osingot jaetaan voittojen mukaan, ei firman arvon mukaan, ja osinkoihin sidotut bonarit ohjaavat johtajaa.

Finanssikapitalismissa vain prosenteilla on merkitystä. Industrialismissa taasen absoluuttisella vauraudella ja sen kehityksellä voi saada bonareita. Mutta kun se on niin pirun hankalaa kun tarttis tehdä jotain oikeasti, eikä vain temppuilla prosenttien kanssa ittelleen ja lähipiirille kivaa ja hyvää.

Pörssit perustettiin aikoinaan siksi, että hyville ideoille saataisi helposti ja nopeasti joukkorahoituksen kautta alkupääomaa. Hyvä ajatus on korruptoitunut jotakuinkin täydellisesti. Luopumalla sähköisestä kaupankäynnistä arvopaperimarkkinoilla, touhuun tulisi kummasti järkeä, kun osakkeet olisivatkin fyysisiä papereita, joita tarvitsisi sitten säilöä omassa turvasäiliössä.

ps. Hyvä pieni opus jossa on ääriesimerkkejä prosenttilaskuista: "Pharmagedon - näin lääketeollisuus tekee meistä sairaita".

  luettu 835 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
105911 viestiä 8419 viestiketjussa, 126 rekisteröitynyttä käyttäjää, 7 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 7 vierasta)
Ota yhteyttä!