www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Katalonia itsenäistyminen (Yleistä keskustelua)

kirj. JuX, 02.10.2017, 23:10 @ Jussi


Euro muutti elämäämme jonkin verran, minun mielestäni helpommaksi kaikin puolin. Jos toimii pelkästään kotimarkkinoilla, ei tuota muutoksen helppoutta ymmärrä. Mikäli on kansainvälinen bisnes, muutos on huikea helppoudessaan.


Jep, ja helppoa on myös suunnitella verotus veroparatiiseihin ja tuotanto halvenpiin maihin... :D

Jottei taas menisi mutuiluksi... niin..
Onko sinulla tutkittua tietoa, kuinka paljon tavallisen suomalaisen elintaso on lihonut eurostoliiton myötä? Vähän lukuja kiitos.. :D
Paljonko on jäänyt viivan alle?

Voi, voi Jussi. Veroparatiiseja on ollut maailman sivu. Nämä EU-maat eivät kylläkään yleisesti ole mitään veroparatiiseja. Veroparatiiseja ei ole siis tuonut euro eikä EU. Suomen verottaja on muuten terästänyt otettaan veronkiertoon ja menossa on useita todella suuria juttuja, joissa verottaja on jo käytännössä voittaja joitakin suuryhtiöitä vastaan.

Se on nyt myös vaan niin, että aivan yleisen kansantaloustieteen perusteidenkin mukaan tuotanto siirtyy sinne, missä työvoima/pääoma on edullista. Pääoman hinta on ollut jo vuosia todella alhainen, kiitos myös EU:n korkopolitiikan. Reaalikorko on ollut negatiivinen, asuntovelalliset kiittävät.

Jos työvoiman hinta on Kiinassa, Romaniassa, Liettuassa, Virossa jne. murto-osa Suomen hinnasta, ohjautuu osa tuotannosta vääjäämättä halpamaihin. Ei vapaata kilpailua voi estää mikään. Jos tällainen pieni avoin talous (ulkomaankauppa elintärkeää) alkaa linnoittautua omiin asemiinsa, ei siitä ainakaan mitään hyvää seuraa.

Kansalaisten ostovoimassa ei ole tapahtunut mitään radikaalia muutosta, se on noussut trendinä tarkasteltuna huikeasti sotien jälkeen. Valitettavasti ongelmana on massatyöttömyys, silti köyhistä köyhinkin on rikas verrattuna vaikkapa 50-luvun tilanteeseen. Vuoden 2008 lamaa edeltävään tuotannon/investointien tasoon ei ole vielä päästy, joten tuon jälkeen on laahattu aika tasaisen huonosti, nyt on vähän kasvua näkyvissä.

Kyllä se taitaa Jussi olla niin, että sinun tietosi on mutuilua. Mistä sinä saat tietosi? Kehotan menemään esim. Tilastokeskuksen sivuille, sieltä näkee talouden pitkän aikavälin trenditkin todella hyvin. Talous toimii muuten siten, että maailman tuulet vaikuttavat joka puolelle. Tuo Lehman Brothersista USAsta alkanut vuoden 2008 myrsky oli todella paha isku täälläkin, vaikka pääministeri Käteinen oikein televisiossa vakuutteli "ettei koske Suomea".

  luettu 1147 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
106008 viestiä 8427 viestiketjussa, 127 rekisteröitynyttä käyttäjää, 5 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 5 vierasta)
Ota yhteyttä!