www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

EXIT:iä pukkaa (Yleistä keskustelua)

kirj. Pälkäneeltä päin, 15.12.2017, 00:08 @ JuX

Jos näistä kahdesta vahtoehdosta pitää valita niin minä ottaisin sen vanhan järjestelmän.

Silloin kaikki ulkomaalaiset yritykset maksoivat liikevaihtoeveroa (lvv) Sumen valtiolle. Sen lisäksi ne maksoivat osingoistaan 42% (vai oliko se 43%) veroa, ja silti yritykset tekivät voittoa ja jakoivat osinkoja. Silloin metsä- ja kaivosalojen yritysten ulkomaan myynnistä kannettiin SUomen valtiolle tulli. Eli aina kun meni materiaalia, työtä tai rahaa rajojen ulkopuollelle maksettiin tulleja. maahantuonnista maksettiin tulleja ja tuonintasausveroja.

Suomen valtion sai näitä verotuoja niin paljon, että sellaiset yrityksen jotka myivät pelkkää työtä alle 70 000mk edestä vuodessa, olivat liikevaihtovero vapaita (nykyisin alv). Ja silloinen liikevaihtoverokin oli vuosista riippyen 14, 19 tai 21%. Palkansaaja joka sai 4600mk/kk palkkaa ja jolla ei ollut verovähennyksiä, maksoi veroina ~14%. Jos palkka oli luokkaa 8000mk/kk, oli veroprosentti 17% ja 11 000mk/kk maksettiin 19%. Markat voi muuttaa euroiksi niin ymmärtää miten paljon pienempi työn verotus aikoinaan oli. Joka kortelissa oli partureita ja kampaamoja, suunnttelutoimistoja ja hierojia sekäsuutareita ja avaimentkeijöitä. Siis käsityöläisammatissa toimivia. Aikoinaan mysö sähköasentajat olivat alv-vapaita jos yrityksellä ei ollut erillistä toimitilaan ja varasto oli pakettiauton takakontissa. En muista että laman jälkeenkään työttömyysjaksot kestivät pitkää. Pari vuotta korkeintaan ja jälleen kaikki työttömät olivat töissä. Suomen sisämarkkinat olivat vahvat ja talous kukoisti.

Ja sitten tuli EU.

Tässä ulkomaankaupassa pitää muistaa että se on muutakin kuin Kiinasta ja euroopasta halvemmalla tilatua tavaraa. Se on myös pääomavientiä joka oli oma alani. EU:n myötä mahdollistui ulkomailla työtä tekevien kaksoisverotus. Eli, jos Suomalainen yritys lähettää työntekijöitä pitkälle komennuksella johonkin maahan, laskuttaa tunneista ja maksaa palkan Suomeen, Suomalaiselle tilille, niin kohdemaalla on oikeus verottaa työntekijää toisen kerran. Tätä ei ollut ETA-sopimuksessa sillä sielä se oli nimenomaan kielletty. Mutta kun astuttiin EU:hun, niin kaksoisverotus mahdollistui. Siksi minä ja työntekijäni lopetettiin Saksassa työskentely vaikka se muuten olisi kannattanut.

Sama pääoman vienti loppui monella muullakin yrityksellä. Tämä oli kuin tehty konsulttitoimistoja varten sillä välittömästi puhelin soi kiivaasti. Ja esim. PriceWaterHouseCooper:in konsultit kertoivat miten he ovat keksineet keinon miten välttää kaksoisverotus. Eikä se maksanut muistaakseni kuin 50 000mk/vuosi/työntekijä. Kyselinkin että miten konsultti voi tämän estää kun se on lakiin kirjattu yhdeksi mahdollisuudeksi. Ja he vain vakuuttivat että heillä n keinot juuri tähän asiaan. Outoa muuten miten konsulttiyhtiöllä oli heti ratkaisu ongelmaan. Lähes samaan aikaan kun nuija kopahti pöytään.

No, yhtä kaikki. Jos Suomi eroaisi EU.sta, kävivime kauppaa vanhan ETA-sopimuksen pohjalta kuten ennenkin ja kuten iso-Britania tulee käymään. Nykyisen tilanteen sijaan meillä olisi oma päätäntävalta, kymmenien miljardien lisäverotulot, eikä meillä olisi lainaa tai takuita muiden EU-maiden veloista tai tukipaketeista.

Esim. Urpilaisen Kreikka-vakuudet, niiden säilytys Englantilaisen lakitoimiston kassakaapissa, maksaa meille suomalaisille veronmaksajille 3.6 miljoonaa euroa. Minä voisin tehdä vastatarjouksen ja pitää niitä omassa kassakaapissa 1/10-osa hinnalle.

Mutta summasumaarum... Jos ptäisi valita näistäkahdesta, valitsisin entisen järjestelmän. Silloin jäi rahaa säästöön yli puolet palkasta vaikka kävi ravintolassa syömässä monta kertaa viikossa, kävi elokuvissa ja vietti muutenkin nuorten ihmisten elämää, joka ei kantanut huolia jamurheita. Silloin auton (Open Kadett E) sai ostettua kahdeksan kuukauden nettopalkalla ja neljän kuukauden bruttopalkalla. Nyt jos katsoo tuontiautojen hintoja niin samaan autoon menee bruttopalkallakin aikan monta kuukautta enemmän. Nettopalkasta puhumattakaan.

  luettu 1295 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
106511 viestiä 8462 viestiketjussa, 128 rekisteröitynyttä käyttäjää, 14 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 14 vierasta)
Ota yhteyttä!