www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Fosfaatti, siitä puhe mistä puute (Yleistä keskustelua)

kirj. JuX, 28.12.2017, 19:51 @ Pälkäneeltä päin

No niin, näin joulun alla on mahdollisuus katsella vuotta taakseppäin. Ja kyllähän sieltä mielenkiintoisia asioita palautuu mieleen, sellaisia joita seurasi aikaisemmin. Esim. fosfaatti.

Suomen hallitushan antoi fosfaattimme, olikos se nyt 1% kauppahinnalla, esiintymän raaka-aine arvosta Norjalaisille. No, kauppahinta kerättiin varmaan vuodessa pelkästään suomalaisilta käyttäjiltä takaisin. Vähän niinkuin Sonerankin myynti aikoinaan. Jo pelkät valtion puhlinkulut vuodessa olivat suuremmat kuin myynnistä saadut tulot. Yhtä kaikki...

Kun katsotaan fosfaattia maailmanlajuisest niin 80% siitä on Gambiassa. Maa joka oli rauhallinen ja jossa kävi paljon suomalaisturistejakin. Mutta vuoden alussa ulkomaat sekaantuivat maan sisäiseen politiikkaan saaden aikaa sekasortoa ja poikkeustilan. Sillä seurauksella että tietyt amerikkalaiset tahot ovat saaneet hallintaansa maan fosfaattivarannot.

Tämä tarkoittaa sitä että kun samat tahot omistavat sekä Gambian että välilliset Suomen fosfaatit, niin maailmanlaajuisesti siitä tulee pula. Kuvitelkaa maatalous ilman keinolannoitteita. Miten käy esim. Kiinan maatalouden? Tai Suomen? Karjatilojen määrä on Suomessakin laskenut jatkuvasti. Karjan lanta ei ole niin tehokasta kuin keinlannoitteet koska sen pitäisi antaa palaa kunnolla. ja nykyisissä liemilantaloissa se ei pala kuten ennen avolantaloissa tai pelloilla.

On siis odotettavissa mielenkintoisia aikoja sekä Suomessa että maailmalla. Fosfaattia kun ei ole ihan joka maan kolkassa ja nyky yhteiskunnassa sillä on merkittävä rooli ihmisten ruokkimisessa.

Euroopassa kantaväestö tosin vähenee, mutta Afrikassa ja Aasiassa vielä kasvaa. Niin että... Tuleeko aika jolloin Suomi on alistettu Kiinalle, entisten Venäjän ja Rutsin lisäksi? Vai pitääkö amerikkalaiset monikansalliset yhtiöt Suomea jatkossakin kovassa kuristusotteessaan? Sen tulevaisuus näyttää. Kuten myös sen, paljonko jatkossa Afrikassa soditaan esim. fosfaatista.

Tosiaan, Kemira luopui lannoitteista halvalla norjalaiselle Yaralle.
Kemiran takana valtio. Fosfaatista en osaa sanoa, mutta eiköhän tuota markkinoilla ole, maatalous kun on todella valtava bisnes.


Soneran historia lähti Suomen lennätinlaitoksesta, siitä Posti-ja Telelaitoksen kautta Soneraksi ja fuusio ruotsalaisen Telian kanssa. Kuluttajan kannalta pelkästään hyvä asia, että hinnat vapautuivat kilpailulle. Karkea virhe oli se, että Saksasta ostettiin "ilmaa" Relanderin aikana, se maksoi hunajaa.

  luettu 1366 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
106505 viestiä 8461 viestiketjussa, 128 rekisteröitynyttä käyttäjää, 4 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 4 vierasta)
Ota yhteyttä!