www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Tärkeä pointti (Yleistä keskustelua)

kirj. mvonkarne, 04.01.2018, 08:33 @ JuX

Tuo on tärkeä pointti, että raha ei kiihdytä inflaatiota. Näinhän se on, vaikka yleisesti toisin väitetään. Inflaatio johtuu tarjonnan puutteesta. Esim. se aina pelotteena käytetty Zimbabwe; siellä elintarvikkeiden hinnat nousivat pilviin, kun ei ollut tarjolla enää elintarvikkeita. Tähän sitten Mugabe "älykkäänä" miehenä keksi että painetaan lisää rahaa niin homma hoituu. Mutta kun ei ole mitä myydä, niin ei ole ja sitä mukaa kun rahaa painettiin, hinnatkin nousivat.

Hyperinflaation pelko on monille syy vastustaa ns. helikopterirahoitusta, vaikkakin sillä olisi heti ja äkkiä taloutta boostaava vaikutus. Mutta nytkin on Suomessa kaupanhyllyt täynnä tavaraa ja ihmisillä puutetta, tekemätöntä työtä* ja joutilasta työvoimaa reservissä**. Mutta miksi sitten tämä epäsuhta ei korjaannu? No koska vaihdonväline on raha, ja rahapolitiikkaa ojaava taho, kontrolloi rahan määrää alaspäin negatiivisilla koroilla. Taloudet supistuvat siis pakostakin, mutta hinnat ja palkat eivät kuitenkaan laske. Yhä harvemmalle/vähemmän jää rahaa jota käyttää. Johtuuko tämä sitten siitä, että kunnat eivät laske kiintestöveroja, kauppiaat eivät laske hintoja, valtio ei laske veroja vai mistä? Deflaatio on varsin lamauttavaa, ja jäljet karua katsottavaa.

*(ylisuuret luokkakoot, maatalouslomittajien puute yms.)
**(etenkin opettajia, kun virkoja ei täytetä)

Tarttis äkkiväkkiä lähteä siitä €urostoliitosta, ottaa oma raha käyttöön ja laskea sitten markkoja liikkeelle aina sitä mukaa kun se paikallistaloutta kiihdyttäisi kohti täystyöllisyyttä(koska olisi mahdollista ostaa palveluja). Näin siis sillä oletuksella, että perustarpeista ei tule pulaa. Toki inflaatiota saattaisi toisinaan esiintyä tällöinkin muoti-ilmiöiden seurauksena mutta se on pikku juttu. Hyperinflaatiota ei syntyisi niin kauan kun valtio ei yrittäisi paikata reaalitalouden puutostiloja Mugaben tyylillä.

Mutta eihän näin tehdä... se kun jotaisi omaisuuden hajautukseen(distributismi) ja se on niin niin väärin isojen bakstereiden mielestä.

  luettu 1413 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
106505 viestiä 8461 viestiketjussa, 128 rekisteröitynyttä käyttäjää, 9 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 9 vierasta)
Ota yhteyttä!