www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Italian pankit kriisissä, taas (Talous ja raha)

kirj. Pälkäneeltä päin, 15.01.2018, 08:41 @ Pälkäneeltä päin

No niin, tulihan se sieltä. Odotinkin että kauankos menee EU:n pankkien yhdistämisen jälkeen ennenkuin joku kriisimaista ilmoittaa tarvitsevansa lisää rahaa. Ja Ensimmäisenä ehti Italia. Taas. Ja kaksi päivää sen jälkeen kun pankkiunioni li ratifioitu.

Nyt ilmoitettiin että Italian pankeilla ei ole suoranaisesti katteettomia lainoja, mutta sanottiin että asuntotuotannon kysynnän lasku (ja sitäkautta hintojen) on johtanut siihen että rakennusliikkeille ja yksityisille myönnettyjen lainojen vakuudet ovat vailla katetta. Erityishuomion ansaitsee se että kerrottiin miten vuodesta 2007 asuntojen hinnat ovat laskeneet 23%. Ja että vuodesta 2013:stakin 5.5%. Eikö siis näitä roskalainoja maksettukaan EU:n veronmaksajien kukkaroista niillä aikaisemmilla sadoilla miljardeilla euroilla joita Italian pankeille annettiin?

No, nyt kuitenkin tarvitaan lisää veronmaksajien ja pankkitilienmistajien rahaa noin 173 miljardia euroa. JOs EU:ssa on nin 502 miljoonaa ihmistä ja joka kolmas käy töissä ja maksaa veroja, niin eihän se ole kuin reilut 1030e/veronmaksaja. Ja keskimäärin ehkä ~350e/pankkitili.

On myös mielenkiintoista seurata miten tämä rahanjako nykyisellään tapahtuu. Ennen siitä järjestettiin Brysselissä jonkinmoinen keskustelu ennenkuin EU otti ulkomaanlainaa asukkaidensa nimiin. Mutta miten nyt? Meneekö se niin että EKP:lle tehdään joku hakemus ja se myöntää rahat ilman suurempaa draamaa tai keskustelua? Ja kuka hyväksyy rahavaatimusten perustelut sekä tarkastaa niinden oikeellisuudet? Jos italialaiset eivät ole osanneet laskea lainojensa vakuutta tähänkään asti, mikä takaa että vaadituilla summilla olisi joku totuuspohja?

Ja nyt kun ensimmäinen on ilmoittautunut niin kuka seuraavaksi? Espanja/Portugali vaiko Ranska? Vai kenties Hollanti?

  luettu 7092 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
107979 viestiä 8542 viestiketjussa, 131 rekisteröitynyttä käyttäjää, 11 verkossa (1 rekisteröitynyttä, 10 vierasta)
Ota yhteyttä!