www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Todistustaakasta (Yleistä keskustelua)

kirj. mvonkarne, 26.01.2018, 08:43 @ Pälkäneeltä päin

Tuohon noin viimeiseen pointtiin:

Oikeusvaltiossa todistustaakan on oltava syyttäjällä, ei syytetyllä. Eli syyttää saa vasta, kun on todisteet kasassa. Ei niin että syytetään ensin, ja sitten on jotenkin osoitettava syyttömyytensä jollain todisteella. Niitä voi olla kenen tahansa hankala keksiä. Esim. todista ettet ajanut eilen ylinopeutta. Et voi sitä todistaa mitenkään ja sitten saat siitä sakot. Niin, löydätkös todistajan sille, ettet muka tehnyt niin. Niin se toimii, kun todistustaakka on syytetyllä. Myös muissa arkisissa asioissa, rikoksen vanhenemisajan puitteissa voitaisi harrastaa tämän kaltaista toimintaa.

Voihan se olla, että oikeuslaitoksissa homma vielä on kohdallaan, mutta ainakin media tuntuu lynkkaavan ihmisiä juurikin tällä tyrannimenttaliteetilla. Se on alhainen temppu, mutta tehokas niitä vastaan, jotka eivät tunnista todistetaakan termiä ja sitä että miten se liittyy yleiseen oikeusperiaatteeseen.

Todistetaakan sysääminen syytetylle on nähdäkseni varsin yleinen temppu poliittisissa ajojahdeissa. Niin usein näkee sitten kansanedustajien todistelevan "en ole rasisti mutta..." tai muita tällaisia. Jos "tasa-arvoinen" avioliittolaki ei kelpaa, syystä tai toisesta, niin sitten saat todistustaakkaa homofobiaan tms. syrjintään liittyen. Näin se vaan menee. Näin yleistä keskustelua hallitaan 'näkymättömällä kädellä'.

Voi kun vaan osaisivat asioiden hoitajat sivuuttaa tämän vetoamalla siihen, että todistetaakka täytyy olla syyttäjällä. Menisi sitten jauhot suuhun useimmille toimittelijoille ja temppu ei toimisi enää. Tekisi hyvää keskusteluilmapiirille kun itsesensuuri vähenisi, kenties huomattavasti.

  luettu 1777 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
107979 viestiä 8542 viestiketjussa, 131 rekisteröitynyttä käyttäjää, 14 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 14 vierasta)
Ota yhteyttä!