www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Paljonko on miljardi? (Yleistä keskustelua)

kirj. Pälkäneeltä päin, 21.05.2018, 13:32 @ tuntematon

Vastailen tässä parille edelliselle jos sopii...

Mitä hyötyä?? Ei mitään sellaista jota jo aikaisempi ETA-sopimus ei olisi mahdollistanut. Iso-Britaniakin jää erottuaan ETA-sopimuksen kautta EU:n kaupalliseen yhteistyöhän.

Ainoa asia joka tulee mieleeni on kirjastojen kaukolainaus. Jos löydät jonkun kirjan euroopan kirjstoista, saat lainattua sen itsellesi maksamalla postimaksut. Se on se positiivinen löytämäni juttu. Negatiivisia tulee mieleeni pilvin pimein.

Mitä tulee 5e/kk niin taas viedään asiaa sivuun. Aikaisemmin puhuttiin työntekijästä ja perheestä jossa on kaksi työtätekevää aikuista. Koululaiset, virkamiehet, kunnan viranhaltijat, opiskelijat, eläkeläiset... Hekin ovat kansalaisia mutta he eivät tuo talouteen varallisutta.


Vanhassa oli vara parempi. Silloin pystyimme verottamaan monikansallisia yrityksiä ja maamme ulkomaanvelka oli niin pieni että sen olisi voinut maksaa kokonaan pois. Palkasta jäi elokuvien ja ravintolailtojen jälkeen helposti puolet säästöön. Ostovoima oli inflaatioista huolimatta kovaa tasoa. Kuinka moni saa nykyisin brittotuloistaan puolet säästöön?

Otan yhä edelleen saman esimerkin jota olen käyttänyt aikaisemminkin. Vuonna 1984 maksoi Datsun Sunny farmasina ja 2.0 moottorilla 19 999mk. Silloin sähköasentajan palkka oli 4800mk/kk ja veroprosentti 14%. Eli siis ~5.5kk nettopalkalla pystyi ostamaan itselleen farmriauton. Entäs nyt? Olisiko se Pulsar joka olisi suurinpiirtein samaa luokkaa, vaikka onkin pienempi? No, kuinkas moni ostaa sen 5.5kk nettotuloillaan? Entäs polttoaine? Bensiinin hinta on noussut reilussa kuukaudessa ~40c/litra. Ja mistäs tämä korotus tuli?

Joku sanoi että pitää ottaa selvää. Minä olen seuraillut koko elämäni muutosta. Eikä se ainakaan parempaan ole mennyt. Muistelen että vuonna -88 sai Tampereen Sorsapuistosta ostettua kaksion ~90 000mk:lla. Kuinkahan sieltä nyt saisi edes tuolla euromäärällä ostettua mitään?

Merkittävä muutos huonompaan ostovoiman osalta tapahtui euroon siirtymisen myötä. Vaikka EU asetti vuotuisen inflaation rajaksi 2%, ei sitä ole pystynyt pitämään kuin kolme maata euroopasta. Saksa yhtenä. Ja siksi sielä kaikki on niin paljon halvempaa kuin meillä. Maassa jossa inflaatio on ollut koko euron ajan yli 7% vuodessa.

Kommentoijien kannattaa ottaa selvää ennen tänne kirjoittelua niistä negatiivisista asioista. Eikä vain kirjoittaa mielikuvituksensa tuoetta.

  luettu 2171 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
108041 viestiä 8548 viestiketjussa, 131 rekisteröitynyttä käyttäjää, 8 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 8 vierasta)
Ota yhteyttä!