www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Paljonko on miljardi? (Yleistä keskustelua)

kirj. JuX, 22.05.2018, 21:48 @ Pälkäneeltä päin

Vastailen tässä parille edelliselle jos sopii...

Mitä hyötyä?? Ei mitään sellaista jota jo aikaisempi ETA-sopimus ei olisi mahdollistanut. Iso-Britaniakin jää erottuaan ETA-sopimuksen kautta EU:n kaupalliseen yhteistyöhän.

Yritykset ja yksityishenkilöt ovat kovasti hyötyneet vapaasta kilpailusta ja alemmista hinnoista. Kauppa käy absoluuttisina lukuina paljon paremmin kuin ennen EUta. Euro on ollut vakaa, korko alhainen ja asuntovelalliset kiittävät. Alituinen devalvaatiokierre johti vääristyneeseen kilpailuun ja hurjaan inflaatiokierteeseen ja korkeisiin korkoihin. Ei tätä enää kiitos. Pälkäneläinen voi käydä Mvonkarnen kanssa vaikka yhdessä tilastokeskuksen sivuilla, mistä löytyy tilastoa joka lähtöön.

Ainoa asia joka tulee mieleeni on kirjastojen kaukolainaus. Jos löydät jonkun kirjan euroopan kirjstoista, saat lainattua sen itsellesi maksamalla postimaksut. Se on se positiivinen löytämäni juttu. Negatiivisia tulee mieleeni pilvin pimein.

Ai kun kiva, että hyvääkin löytyy.

Mitä tulee 5e/kk niin taas viedään asiaa sivuun. Aikaisemmin puhuttiin työntekijästä ja perheestä jossa on kaksi työtätekevää aikuista. Koululaiset, virkamiehet, kunnan viranhaltijat, opiskelijat, eläkeläiset... Hekin ovat kansalaisia mutta he eivät tuo talouteen varallisutta.

EU säätelee kulupuoleltaan (näihin menee eniten rahaa) maataloutta ja kalastusta. Hemmetin hyvä, että Suomessakin tehottomasta tuotannosta on EUn avulla saatu tuotosta ulos. Pälkäneläisen hyvinä aikoina joka toinen duunarikin oli puolipäiväinen jyväjemmari. Valtiolta kupattiin tukiaisia mitättömille pikku palstoille. Ei enää tätä kiitos.

Vanhassa oli vara parempi. Silloin pystyimme verottamaan monikansallisia yrityksiä ja maamme ulkomaanvelka oli niin pieni että sen olisi voinut maksaa kokonaan pois. Palkasta jäi elokuvien ja ravintolailtojen jälkeen helposti puolet säästöön. Ostovoima oli inflaatioista huolimatta kovaa tasoa. Kuinka moni saa nykyisin brittotuloistaan puolet säästöön?

Kehotan Pälkäneläistä taas käymään Tilastokeskuksen sivulla tarkastamassa mihin se palkka ennesvanhaan pääosin meni. Ei tarvitse mennä kauas taaksepäin, kun liksasta kolmannes meni ruokaan.

Otan yhä edelleen saman esimerkin jota olen käyttänyt aikaisemminkin. Vuonna 1984 maksoi Datsun Sunny farmasina ja 2.0 moottorilla 19 999mk. Silloin sähköasentajan palkka oli 4800mk/kk ja veroprosentti 14%. Eli siis ~5.5kk nettopalkalla pystyi ostamaan itselleen farmriauton. Entäs nyt? Olisiko se Pulsar joka olisi suurinpiirtein samaa luokkaa, vaikka onkin pienempi? No, kuinkas moni ostaa sen 5.5kk nettotuloillaan? Entäs polttoaine? Bensiinin hinta on noussut reilussa kuukaudessa ~40c/litra. Ja mistäs tämä korotus tuli?

Ajoneuvojen reaalihinnat ovat kovasti laskeneet ja niiden laatu plus varustelutaso noussut. Pälkäneläisen vuoden 1984 markan arvokerroin on euroksi muutettuna n. 0,34 vuonna 2016, lähde Tilastokeskus. Kuten jokainen yleensä tietää, polttoaineen hinta seuraa öljybarrelin dollarihinnan kehitystä. Nyt barrelin hinta on kovasti kivunnut ylöspäin.

Joku sanoi että pitää ottaa selvää. Minä olen seuraillut koko elämäni muutosta. Eikä se ainakaan parempaan ole mennyt. Muistelen että vuonna -88 sai Tampereen Sorsapuistosta ostettua kaksion ~90 000mk:lla. Kuinkahan sieltä nyt saisi edes tuolla euromäärällä ostettua mitään?

Pälkäneellä eletään eilistä ja rahan arvon muutosta ei tunneta.

Merkittävä muutos huonompaan ostovoiman osalta tapahtui euroon siirtymisen myötä. Vaikka EU asetti vuotuisen inflaation rajaksi 2%, ei sitä ole pystynyt pitämään kuin kolme maata euroopasta. Saksa yhtenä. Ja siksi sielä kaikki on niin paljon halvempaa kuin meillä. Maassa jossa inflaatio on ollut koko euron ajan yli 7% vuodessa.

Saksa on edullinen maa johtuen kaikkien tuotteiden suuresta volyymista ja lyhyistä kuljetusmatkoista. Turha kuvitella, että kylmässä Pohjolassa päästään samaan.

Kommentoijien kannattaa ottaa selvää ennen tänne kirjoittelua niistä negatiivisista asioista. Eikä vain kirjoittaa mielikuvituksensa tuoetta.

Höpö höpö, reaaliasiat haltuun. Tili on aina tullut ja mennyt, se kyllä pätee.

  luettu 2157 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
108041 viestiä 8548 viestiketjussa, 131 rekisteröitynyttä käyttäjää, 8 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 8 vierasta)
Ota yhteyttä!