www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Ylen A-studio: homekoulut (Yleistä keskustelua)

kirj. tuntematon, 15.09.2018, 00:28 @ Rane

Pidän tarinoista, niissä on totuutta joskus enemmänkin kuin totuudessa, silleensä pelkistettynä. Lempikirjailijoitani on Terry Pratchett. Hänen kirjoissaan, oli tarina kääpiökunigaasta, jolla vallan symbolina oli vuosisatoja vanha sotakirves. Kirves oli periytynyt kuningaalta kuningaalle, terä oli tosin vaihdettu kahdesti ja varsi viidesti, mutta edelleen se oli se sama ensimmäisen kuningaan kirves.

Japanissa on jopa kahdeksansataa vuotta vanhoja puurakenteisia temppeleitä, alkuperäisessä kunnossa ja hyväkuntoisina, tosin jokainen puuosa on vaihdettu useampaan kertaan, mutta edelleen se on se alkuperäinen temppeli.

Ihminen ei ole koskaan rakentanut mitään iankaikkiseti kestävää, etenkään eläville ihmisille tarkoitettuja asumuksia. Kuolleille on kyllä pystytty rakentamaan kestäviä asumuksia. Aika ja poika on rakennuksille armoton. Tämä on totuus numero yksi, pysyvää ei kyetä rakentamaan, on rakennettava korvattavissa olevaa.

Kaupungimme ei ole oikein kaupunki, sellainen tiiviisti rakennettu jossa rakennukset on rakennettava, maapulan vuoksi korkeiksi ja kiinni kadun reunaan tasakattoisina, naapurien maanpinna korkeuden rajoittamana. Eli kaupungissa on tilaa rakentaa matalasti ja väljästi.

Tonttia voi täyttää rakennuspaikalla pintavesien ohjaamiseksi poispäin rakennuksesta. Rakennus voidaan toteuttaa yksikerroksisena (katolle uskaltaa mennä eikä hissejä ja portaita tarvita), harjakattoisena (lumet eivät tipu kadulle ihmisten niskaan, korkea tuulettuva yläpohja mahdollistaa vesikatteen ja läpivientien tiiveyden jatkuvat tarkastamisen). Räystäät voi rakentaa leveäksi. Rännien syöksytorvet voidaan toteuttaa vähän suurempina halkaisijaltaan
, jäätymissuojilla varustettuna ja irti seinästä. Alapohja voi olla tuulettuva.

Monumentaalisesta rakentamisesta olisi hyvä siirtyä moduulirakentamiseen. Ison rakennuksen ilmanvaihto on hankala hallita, pienemmissä yksiköissä on pienemnät ongelmat. Taide- ja taitoaineet aiheuttavat aina jonkinmoisia tuoksu- tai pölykulkeutumisia, eri rakennuksessa olessaan ongelmat ovat pienemmät. ko. Taito- ja taideaineiden ”elinkaari” on lyhyt verrattuna perusopetustilaan, uusiminen tulee eteen nopeammin. Keittiö ja ruokailutila voi olla erillisrakennus palvellen useampaa erillisrakennuksen opetustilojen oppilaita. Jos yhden moduulin rakentaminen maksaa kolme milliä tai enemmän ei sen korjaus voi maksaa enemmän kuin uusiminenkaan, eli tulevaisuuden riskit on minimoitu. Eri moduulien välillä voi olla katetut yhdyskäytävät, käveleminen koulupäivän aikana ei ole vaarallista.

Synergiaedut on saavutettavissa ilman yhtenäistä mammuttirakennelmaa.
Ja sitten se eka sääntö, rakennus on suunniteltava käyttöä ja käyttäjiä varten, ei vanhojen rakenteiden ja asenteiden ehdoilla.

  luettu 1531 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
108397 viestiä 8579 viestiketjussa, 132 rekisteröitynyttä käyttäjää, 4 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 4 vierasta)
Ota yhteyttä!