www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Avoimuutta lisää - kuntien ostolaskut verkkoon (Valtakunnan politiikka)

kirj. KMS, 15.11.2018, 00:08 @ Pauli Kiuru

Avoimuutta lisää - kuntien ostolaskut verkkoon

Moni kunta nimeää avoimuuden yhdeksi toimintaansa kuvaavaksi arvoksi. ...edelläkävijät pyrkivät lisäämään avoimuutta ja vuorovaikutusta kaikilla tavoin.

Muistamme varmaan, kun Pauli Kiuru(kok) kirjoitti samasta asiasta noin neljä vuotta sitten myös vaalien alla. Aloitehan pohjautuu edellisen Helsingin pormestarin Jussi Pajusen(kok)vastaavaan aloitteeseen Helsingissä.

Muistamme myös, kuinka Kiuru vaalipopulismissaan lupasi jopa yli miljoonan euron säästöt. No, ainahan voi kaikkea höpistä ääniä kalastellessa. Jokuhan noihin höpinöihin aina kuitenkin uskoo.

Ja jos ei säästöjä synnykkään, niin looginen seuraus Kiurulta, kokoomuslaiseen tyylin, on uusi aloite osto-osaston yhtiöittämisestä. Markkinat hoitaa tämänkin ongelman.

Kun Kiuru hehkuttaa läpinäkyvyyttä aloitteen pontimena, niin kannattaa muistaa, että Kokoomus ajaa kuitenkin rajusti yhteiskunnallisten liikelaitoston ja palvelujen yhtiöittämistä. Missä on silloin Kiurun populismi läpinäkyvyydestä, kun kaikki toiminta piilotetaan yrityssalaisuuden taakse?

Muistamme, kuinka Kokoomus ajoi eduskunnassa, ja Kiuru kannatti lojaalina napinpainajana, julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden(sote) täydellistä yhtiöittämistä. Siis kansalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut olisi pitänyt alistaa ylikansallisten yritysjättien rahastuksen kohteiksi. Onneksi ehdotus törmäsi perustuslakiin. Sillä siinä samassa olisi mennyt myös Kiurun peräänkuuluttama läpinäkyvyys yrityssalaisuuksien mustaan aukkoon.

Erittäin hyvä esimerkki yrityssalaisuuteen verhoutumisesta on Valkeakosken Energia Oy, joka on 100 %:sesti kaupungin omistuksessa, mutta kaupungin "ylimmällä" päättävällä elimellä, valtuustolla, ei ole mahdollisuutta perehtyä Energia Oy:n taloudelliseen tilanteeseen, vaikka valtuutettujen tulee päättää yritykseen liittyvistä asioista. Myös Energia Oy:n antamat yritystuet muille osakeyhtiöille ovat suuren salaisuuden piirissä.

Viime valtuuston kokouksen osingonjakokeskustelu osoitti myös Energia Oy:n hallituksessa istuvien valtuutettujen tiedon tason yrityksen tilasta.

Ja missä oli Pauli Kiuru läpinäkyvyyksineen, kun Energia Oy:n osingonjakokekustelua käytiin?

Jos kannattaa läpinäkyvyyttä, jota minäkin lämpimästi kannatan, niin siinä tulee olla johdonmukainen. Äänten kalastelu tuuliviirin lailla, verhoutuen tarpeen tullen aina populismiin ja hurskasteluun, on kuvottavaa.

  luettu 1482 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
108387 viestiä 8578 viestiketjussa, 132 rekisteröitynyttä käyttäjää, 7 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 7 vierasta)
Ota yhteyttä!