www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Haloo YLE ja MTV (Yleistä keskustelua)

kirj. Pälkäneeltä päin, 20.11.2018, 00:13 @ Huolissaan äitinikielestä

Itseäni on häirinnyt puhekielen käyttö jopa uutisissa. Selkeitä puhevirheitä kuulee joka paikassa ja sellaiset kansakunnat jotka käyttävät vääriä sanoja puheessaan, ne taantuvat. Ja suomenkielen taantuminen on nähtävissä jo kielenhuollossakin.

Esimerkkeinä jo aiemmin mainitsemani "keskiarvo-keskiverto" jota on käytetty uutisissa väärin jo -80 luvulta asti. Sitten puhekielen aivopierut "kaksi kertaa enemmän/kaksi kertaa vähemmän", "puolet enemmän/puolet vähemmän" prosenttilaskuista puhumattakaan.

Hiusten halkomisessa voidaan ottaa esimerkkinä "alipaine" ja "tiiviste". Alipaine on alle 0-baaria oleva paine jota ei voida saavuttaa. - merkkisiä paineita ei saada aikaiseksi, on vain "normaalia ilmanpainetta alhaisempi paine". Samoin "tiviiste". Mehukatti on tiiviste, esim. kuminen O-rengas on tiivistin.

On tärkeää ymmärtää mitä sanoja käyttää ja mitä niillä haluaa ilmaista. En väitä että olen mestari, mutta kouluvuosien jälkeen vuosien varrella kiinnittänyt alati enemmän huomiota sanomiseen ja kirjoittamiseen. Mistä varmasti Koskinverkossa voidaan olla erimieltä. Mutta yritän kuitenkin.

  luettu 814 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
108393 viestiä 8578 viestiketjussa, 132 rekisteröitynyttä käyttäjää, 7 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 7 vierasta)
Ota yhteyttä!