www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Rasismia pukkaa (Yleistä keskustelua)

kirj. Realisti, 02.12.2018, 20:08 @ KMS

Kovin helposti tänäpäivänä lyödään rasitin, anarkistin tms. leimaa otsaan vain jos käyttää jotain tiettyä sanaa.

Ei se sana vaan se minkälainen mielikuva siitä tulee ja kuinka se ajansaatossa muuttuu.
Tähän voisi ottaa yhden esimerkin N-kirjaimella alkavasta sanasta, mutta koska se loukkaa niin monia niin käytetään ensin esimerkkinä vaikka sanaa Volkkari.
Vielä 80-luvulla Volkkari oli hyväntahtoinen lempinimi laadukkaasta ja edullisesta kansanautosta. Puhuttaessa Volkkareista harvalla oli mitään negatiivista sanottavaa joskaan ei nyt mitään niin kovin ylistävääkään. Vuosien saatossa sanan merkitys on kuitenkin muuttunut ja siitä ei voi syyttää sanan käyttäjiä vaan sitä kohdetta eli Volkkaria itsessään. Harvalle nykyisellään tulee mieleen mitään positiivista aiheesta puhuttaessa vaan sana Volkkari on paremminkin jopa synonyymi huonolle laadulle ja halpakaan siitä ei tule mieleen kuin korkeintaan tuotannon kustannuksista vastaavan henkilön mielestä.

Sama koskee sitä N-sanaa vai kuinka monelle tulee tänäpäivänä naapurista puhuttaessa mitään positiivista mieleen? Ennen aikaan naapuri oli se mukava isäntä tai emäntä jolta sai aina tarvittaessa apua. Vaikka välimatkat oli pitkiä niin siihen saattoi luottaa, että pihaan kuoppaa kaivaessa viimeistään rautakangella maatta pehmittäessä ääni kantautui naapuriin ja sieltä lähdettiin ystävällisesti tarjoamaan apua. Nykyään naapuri on se mulpero joka ratsauttaa poliisilla kannabisviljelmät viikottain, valittaa bilettämisestä kello 18.00 jälkeen tai kusee sisään postiluukusta. Taaskaan syy ei ole siinä naapurisanan käyttäjässä vaan siinä kohteessa.

Sanojen negatiiviseen, halventavaan, loukkaavaan jne. sävyyn on aina syynsä ja se syy ei ole se sana vaan se miten sen sanan kohde käyttäytyy. Hyvää tarkoittavan sanan luonne muuttuu täysin jos sen sanan kohde ei enää käyttäydykkään niin kuin on aikaisemmin totuttu.

  luettu 1131 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
108389 viestiä 8578 viestiketjussa, 132 rekisteröitynyttä käyttäjää, 13 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 13 vierasta)
Ota yhteyttä!