www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Kysymys ministerille (Yleistä keskustelua)

kirj. KMS, 29.12.2018, 00:31 @ Pauli Kiuru

Suomi on ulkomaisten kaivosjättien siirtomaa, lainsäädännön osalta kaivosten banaanivaltio. Lakimme mahdollistaa kelle vaan kaivosalueiden valtaamisen ja kaivannaisten etsimisen mistä vaan, eikä kallioperästä louhituille arvokkaille mineraaleille laiteta hintaa.

Australialainen Dragon Mining Oy on yksi niistä ulkomaisista kaivosyhtiöistä, jotka hyödyntävät Suomen kaivoslain mukaista kaivosalueen valtaamisoikeutta, jolla kaivosjätit hyödyntävät kansallisvarallisuuttamme pilkkahintaan.

Luonnonrikkauksistamme saadut tuotot omistajat hyödyntävät täysimääräisesti suomalaisen verottajan ulottumattomiin aggressiivista verosuunnittelua ja veroparatiiseja hyödyntäen.

Kun lopulta kaivostoiminta päättyy kannattamattomuuteen tai konkurssiin, niin paikallisten asukkaiden syliin ja veronmaksajien käsiin jää iso avolouhos, raiskattu luonto ympäristösaasteineen. Piikki on auki veronmaksajilla, kun kaivosyhtiö on jo valtaamassa seuraavaa kohdetta. Näin meillä banaanivaltiossa.

Suomen kaivoslakia tulisikin uudistaa mahdollisimman pian. Huomiota herättää Mika Lintilän toteamus Ilta-Sanomissa, että "ympäristönsuojelu- ja vesistönsuojelulait ovatkin nykyään kaivoslakia merkittävimpiä ”valtalakeja”".

Kokoomus on ollut hallituksessa vuodesta 1987 lähtien yhtä vaalikautta lukuunottamatta. Kaivoslakia olisi ollut mahdollisuus uudistaa moneen kertaan tuona aikana, mutta kun kaivosyhtiöt ovat olleet kokoomuksen erityisessä suojeluksessa.

Mutta nyt, kun valtamedia on ottanut asian näyttävästi esille, herää kokoomuksen napinpainajat Kiuru ja Heinonen. Onhan vaalit tulossa ja esille täytyy päästä, vaikka omat ministeri ovat hallituksessa.

Ministeri vastaa kysymyksiin aikanaan mitä vastaa, mutta kaivoslaki pysyy koskemattomana ainakin tällä vaalikaudella.

Myös Kaapelinkulman kaivokseen ei Paulilta aikaisemmin riittänyt kiinnostusta, vaikka kaivoksen avaamisesta on keskusteltu jo vuosi tolkulla. Missä olit silloin, kun Kaapelinkulman kaivoshanketta on käsitelty ja siitä kekusteltu?

Tarkoituksena on myös turvata kuntien riittävät vaikutusmahdollisuudet päätöksenteossa. Kaivostoiminta aiheuttaa aina merkittäviä ympäristövaikutuksia.

Mitä aiot tehdä Kaapelinkulman lähteiden ja ympäristön tuhoamisen estämiseksi?

Kaivostoiminnassa on Suomessa viime vuosina ilmennyt useita ympäristön kannalta kielteisiä tapahtumia: luvattomia hakkuita, vesistöjen pilaantumista ja jopa laittomia kaatopaikkoja. Kansalaisten luottamus ympäristöarvojen ja lupaehtojen kunnioittamisesta on koetuksella.

Talvivaaran ympäristötuhot ovat mittavat ja korvaamattomat. Yhtenä Talvivaaran omistajista olit tuolloin lojaali Pekka Perän rikolliselle toiminnalle. Talvivaaraan/Terrafameen on pumpattu noin miljardi euroa veronmaksajien rahaa. Milloinka oletat veronmaksajien saavan "sijoituksensa" takaisin?


Kansainväliseen liiketoimintaan liittyy aggressiivista verosuunnittelua, vaikka lähtökohtaisesti kaivostoimintaan kohdistuu sama verotaakka kuin muuhun yritystoimintaan Suomessa. Useissa maissa kaivostoimintaan liittyy ”rojaltiveroja”, joiden ansioista ulkomaisten yhtiöiden toiminta hyödyttää taloudellisesti enemmän kohdemaata kuin Suomen tapauksessa.

Miksi kannatit eduskunnassa veronkierron helpottamista kannattamalla hallintarekisterilakia?

Miten aiot toimia "rojaltiverotuksen" aikaansaamiseksi?


Kaivostoiminnan loppuessa viranomaiset valvovat sulkemisen toteutumista lupaehtojen mukaisesti. Sulkemiskustannuksia varten määritellään sekä kaivosluvassa että ympäristöluvassa vakuudet, jotka tulee asettaa ennen toiminnan aloittamista. Vakuudet on määritelty tilanteisiin, joissa kaivostoiminta päättyy suunnitelmallisesti. Ne eivät siis kata ennakoimattomia tilanteita ja niiden kustannuksia.

Kuinka suuret ympäristötuhon vakuuksien tulisi olla Kaapelinkulmalla? Entä Talvivaarassa?

Vakuuksien suuruutta määriteltäessä tulisi ottaa huomioon myös yrityksen johdon vastuu toiminnasta. Eiköhän johtajilla vastuun ottaminen kiinnostaisi, kun vakuutena olisi heidän koko omaisuus riskien realisoituessa.

Onko Pauli yhtään huolissaan tulevasta soteuudistuksesta, jossa kokoomuksen tavoitteena on saattaa Suomen kansainvälisestikin hyvin toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut yksityisten ylikansallisten terveysjättien rahastuksen kohteiksi voittojen valuessa veroparatiiseihin? Onkohan tässä vakuudet kunnossa?

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9237a1be-6922-4ece-99e4-4774daf6e1b4

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000005947808.html

  luettu 552 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
107987 viestiä 8544 viestiketjussa, 131 rekisteröitynyttä käyttäjää, 12 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 12 vierasta)
Ota yhteyttä!