www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Kysymys ministerille (Yleistä keskustelua)

kirj. KMS, 30.12.2018, 02:13 @ JuX

Vaalit lähestyvät, on suorastaan pakko alkaa vetää naruista, jotka tuovat mahdollisia ääniä.

Kyllä, kyllä. Ääniä tulee saada, jotta pääsee eduskuntaan. Mutta kun äänten kalastelu perustuu pelkkään populismiin, niin asia tulee nostaa esille.

Kokoomus on hallituspuolue, mutta keväällä ei Kokoomuksella/Kiurulla ollut mitään huomauttamista tai uudistamistarvetta kaivoslakiin.

Valtteri Aaltonen bloggaa:

"Keväällä eduskunta kirjautti ns. CETA-vapaakauppasopimuksen käsittelyn yhteydessä lausuman, jolla se edellytti hallitukselta kaivoslain korjaamista. No edustakuntahan vain perustuslain mukaan käyttää Suomessa ylintä valtiovaltaa, joten niitä korjaavia toimia ei ole hallitukselta tullut. Kaivoslaki on huono Suomelle, mutta erittäin hyvä isoille kansainvälisille kaivosyhtiöille. Sen vuoksi sitä suojataan vahvalla lobbausvoimalla. Hallitus teettikin oman selvityksensä kaivoslain uudistamistarpeista samalla yksityisellä asianajotoimistolla, joka on aikaisemmin lobannut kaivosyhtiöiden puolesta voimassa olevaa kaivoslakia nykyiseen muotoonsa. Osaatteko muuten arvata, ettei selvityksessä löytynyt korjaamistarpeita?"

Kovin on ruusuinen näkemys sinulla Suomen kaivostoiminnasta.
Ilmeisesti ympäristöongelmia ei ole ja kaivoslakiakaan ei mielestäsi tarvitse uusia? Ja valtausmalli ja kansallisvarallisuuden "ryöstökin" on OK?

Eiköhän Talvivaaran/Terrafamen miljardille olisi löytynyt paljon järkevämpiäkin työllistämiskohteita?

Alla vielä ote Valtteri Aaltosen blogista:

"Nykyinen kaivoslaki on vuodelta 2011. Se on siinä mielessä varsin poikkeuksellinen, että Suomen valtiolla ei laissa katsota olevan mitään etuoikeutta Suomessa sijaitseviin kaivannaisesiintymiin, vaan kuka vaan voi tulla ja hyödyntää niitä. Kaivoslain ajattelu perustuu siis edelleen 1700-luvulta periytyvään valtausmalliin. Tämä on nykyään suht poikkeuksellinen tapa käsitellä mineraalien tapaisia arvokkaita uusiutumattomia luonnonvaroja. Useimmissa verrokkimaissa valtio omistaa tämän kaltaiset luonnonrikkaudet ja myöntää lupia niiden hyödyntämiseen. Suomen toimintatavan absurdiuden voi ymmärtää miettimällä esim. tilannetta, jossa kuka tahansa voisi mennä Norjaan tai Venäjälle, ilmoittaa vallanneensa sieltä jonkin öljyrikkaan alueen ja aloittaa öljynporauksen omaan laskuunsa. Siltä varalta, että joku haluaisi yrittää, niin voin kertoa ettei onnistu."

Kannattaa lukea Aaltosen blogi kokonaisuudessaan.

http://valtteriaaltonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/266546-kaivoslaki-on-uudistettava

  luettu 511 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
107986 viestiä 8544 viestiketjussa, 131 rekisteröitynyttä käyttäjää, 6 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 6 vierasta)
Ota yhteyttä!