www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Euro 20 vuotta (Talous ja raha)

kirj. KMS, 01.01.2019, 21:19

"On luonnollista ja hyvien tapojenkin noudattamiseksi välttämätöntä, että euroalueen talous- ja rahapoliittinen kerma kohottaa vuodenvaihteessa ainakin yhden kuohuvan maljan euron 20-vuotisjuhlan kunniaksi.

Me muut voimme aivan hyvin viivytellä euron juhlimista siihen asti, kunnes yhteisvaluutta ja sen perustaksi valettu euromaiden talous- ja rahaliitto Emu ovat valmiit – tai puretut ja kuopatut", toteaa Jan Hurri blogissaan.

Monet varteenotettavat suomalaiset talouden asiantuntijat, jotka olivat innolla kannattamassa Suomen liittymistä EMUun, ovat nyt jälkeenpäin joutuneet tunnustamaan, että liittyminen oli suuri virhe.

Menetimme rahapoliittisen itsenäisyytemme ja samalla devalvaation mahdollisuuden. Suomi on nyt EMUn vanki. Euroopan keskuspankki (EKP) päättää Suomen rahapolitiikasta torjumalla olematonta inflaatiota ja pakottamalla EMUn jäsenmaat sisäisen devalvaation kurimukseen, Saksaa lukuunottamatta.

Ruotsi jäi EMUn ulkopuolelle, eikä heillä ole sisäisen devalvaation pakkoa oman valuuttansa kelluessa.

Euro on valuvikainen, toimimaton valuutta talouksiltaan näin heterogeenisten, eritasoisten valtioiden unionissa. Siksi eurokriisien välttäminen edellyttää joko liittovaltiota, joka on poliittisesti erittäin epätodennäköinen vaihtoehto tai nykyisen valuuttaunionin hallittua alasajoa, joka sekin mahdollistunee vain tulevan syvän kriisin kautta. Suomen mahdollisuus/järkevyys lähteä yksin unionista lienee tällä hetkellä käytännössä mahdotonta.

EU on edennyt vähitellen liittovaltion suuntaan. Suurin osa suomalaisista mepeistäkin kannattaa todellisuudessa liittovaltiota, vaikka pitävätkin matalaa profiilia kotimaassaan liittovaltion heikon suosion johdosta kansalaisten keskuudessa.

EU:n vähittäinen liittovaltioituminen Saksan ja Ranskan johdolla, jota Suomi peesaa lojaalisti, on saanut mutkia matkaan, kun Merkelin poliittinen ura alkaa olla umpikujassa ja Macron on uusliberalistisen politiikkansa kanssa ongelmissa kotimaassaan.

Seuraavan euroalueen kriisin koittaessa on EKP:n jo tuhansien miljardien eurojen elvytyksen (rahan luominen tyhjästä) jatkuminen kyseenalainen, ennen kokematon, talouspoliittinen ihmiskoe euron pelastamiseksi. Velkailluusio päättyy aikanaan - romahdukseen.

Vaaleja pukkaa keväällä. Keskustelu talous- ja rahapolitiikasta sekä eurosta tulisi olla kevään vaalien kärkiteemoja.

Jan Hurri aprikoi blogissaan:

"Olisiko sittenkin viisainta myöntää eurokokeilun epäonnistuminen ja päästää euromaat toistuvien kriisien piinasta purkamalla rahaliitto oma-aloitteisesti ja edes joten kuten hallitusti eikä vasta uusien onnettomuuksien jälkeen kuilun pohjalla?"

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005947966.html

Hyvää loppuvuotta kaikille tasapuolisesti!

  luettu 494 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
107987 viestiä 8544 viestiketjussa, 131 rekisteröitynyttä käyttäjää, 5 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 5 vierasta)
Ota yhteyttä!