www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Euro 20 vuotta (Talous ja raha)

kirj. KMS, 02.01.2019, 22:24 @ Pälkäneeltä päin

Niimpä, ja taas kerran saksalaiset tuskailevat kun vielä on miljardin euron verran D-markkoja vaihtovaluuttana Saksassa:

https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2019/01/01/noch-immer-milliarden-d-mark-umlauf/

Saksa on ollut valuuttaunionin suurin hyötyjä. Saksalla on maailman suurin vaihtotaseen ylijäämä. Vienti on vetänyt, kun euro on ollut Saksan talouteen nähden suotuisan heikko. Siis jos Saksa irtautuisi eurosta ja ottaisi oman valuutan, niin se revalvoituisi rajusti euroon nähden.

Mutta että saas nähdä miten euroopan pankit ulosmittaavat ihmisten tileiltä pankkien roskalainoihin rahaa. Nythän kun EKP lakkasi vuodenvaihteessa ostamasta pankkien roskalainoja, vastaavat kaikki eurooppalaiset pankit toisistaan. Eli kun taas kerran Italian pankit aloittavat valituksen roskalainoistaan, kerätään rahat tappioihin kollektiivisesti kaikilta eurooppalaisilta pankeilta:

https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2019/01/02/ezb-stellt-banca-carige-unter-zwangsverwaltung/

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005952713.html

Italian nykyisen hallituksen (siihen kuuluvat populistipuolueet Viiden tähden liike ja Lega) vaalilupausten täyttäminen on lievästi sanottuna haasteellista.

EU:n komissio laittaa budjettikurin muodossa suitsia hallituksen kaulaan ja EKP antaa komissiolle taustatukea, sillä ilmaisia lounaitahan ei ole.

Kannattaa myös muistaa, että Italialla on euromaista eniten valtionvelkaa (absoluuttisesti) ja suhteellisesti Kreikan jälkeen toiseksi eniten eli noin 133 % bkt:sta. Jos markkinakorot nousevat nykyisestä 3 %:sta 5 %:iin, alkaa populistihallituksella olla pelimerkit vähissä. Lisäksi Italian pankeissa on noin 200 miljardia euroa ongelmaluottoja.

Kevään eurovaalien jälkeen ratkeaa mihin suuntaan Italian hallituksen ja komission/EKP:n vääntö etenee. Italia ei ole kuin Kreikka, sillä se on eurotalouksista kolmanneksi suurin ja täten EU-eliitille paljon haasteellisempi nöyryytettäväksi.

  luettu 399 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
107987 viestiä 8544 viestiketjussa, 131 rekisteröitynyttä käyttäjää, 13 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 13 vierasta)
Ota yhteyttä!