www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Euro 20 vuotta (Talous ja raha)

kirj. KMS, 03.01.2019, 00:01 @ JuX

Eurossa on valuvikansa, mutta paljon hyvääkin. Euroalueen hyödykkeitä ja palveluja on helppo verrata. Kaupankäynti on todella helppoa ja kansainväliset yritykset kiittävät. Ja jos puhutaan Ruotsista, sielläkin kauppaa muualle käyvät firmat haluaisivat euroon. Laskutusvaluutta on heilläkin Eurooppaan euro ja valuuttasuojaus käy kalliiksi.

Euro on poliittinen, joustamaton (euroalueen sisällä) valuutta. Siksi se ei jousta euromaiden talouksien mukaan. Toisille euromaille sen arvo on liian vahva ja joillekin taas liian heikko.

Ei kai sentään ole tarkoitus/järkevää romahduttaa joidenkin euromaiden hyvinvointia vain siksi, että joku valuutta (euro) pysyy pystyssä ja kun jotkut valtiot hyötyvät siitä.

Tulee muistaa, että euroalueen sisällä keskinäistä kauppaa käyvien maiden vaihtotaseiden summa on aina +/- nolla. Saksan valtava ylijäämä euroalueen sisällä tarkoittaa vääjäämättä joidenkin maiden vastaavaa alijäämää.

Ruotsissa hallitukset ajavat kansalaisten etua, eivätkä ainoastaan joidenkin yksityisten yritysten voittojen maksimoimintia. Ruotsilla on oma valuutta, joka joustaa, kelluu taloudellisen tilanteen mukaan. Omassa valuutassa pysyminen on ollut, jälleen kerran, ruotsalaisilta fiksu ja järkevä ratkaisu. Valuutta palvelee koko kansantaloutta, ja ruotsalaiset kiittävät.

Pieni valuutta vaihtoehtona on sekin todella huono ja altis spekulaatioille. Jos muistetaan, markan arvolla pelattiin 90-luvulla ja seuraukset olivat katastrofaaliset. Ihmettelen, jos jotkut kaipaavat devalvaatio-, inflaatio-ja korkokierrettä. Yhtälö on mahdoton.

Suomalainen hyvinvointivaltio kehitettiin huippuunsa markka-aikana. Silloin devalvoitiin kun oli tarpeen. Ei se sen kummempaa ollut. Nyt sillä erolla, että markka kelluisi!
Kerrohan minkälainen kierre Ruotsissa on menossa? Se mahdoton yhtälö?

Sitten 80-luvun puolivälissä pääomat vapautettiin liian nopeasti ja valuuttalainaa virtasi maahan. Lainaa sai ja kasinoa pelattiin. Olimmehan Euroopan Japani. Se tiesi konkursseja, vuosikymmenien velkavankeuksia ja itsemurhia, kun 90-luvun kovan markan politiikka ajoi kiville ja markka oli devalvoitava.

Ahon hallitus Koiviston johdolla koitti pitää markan arvon kiinteänä, mutta liian vahvana (kova markka). Se olikin jo valmistautumista tulevaan valuuttaunioniin (euro).

Mutta tuolloin(kin) kokeilu epäonnistui pahasti ja markan kellutuksen myötä sen devalvoituminen pelasti vientiteollisuuden kilpailukyvyn - ja Suomen talouden.

Nyt ei ole enää omaa valuuttaa eikä kellutusmahdollisuutta, joten sisäisen devalvaation kurimus on ainoa vaihtoehto.

Valuuttadevalvaatio olisi kuitenkin paljon tasapuolisempi tapa parantaa tarvittaessa kilpailukykyä kuin palkkojen, palvelujen ,eläkkeiden ja työttömuusetuuksien leikkaukset, jotka vielä kohdennetaan ainoastaan pienituloisiin, vähäosaisiin ja köyhiin, kuten olemme saaneet nykyisen hallituksen toimesta karvaasti kokea. Kikyä, aktiivimallia, indeksijäädytyksiä, orjatöitä (töitä ilman palkkaa, töitä joilla ei tule toimeen) jne. pukkaa.

  luettu 459 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
108034 viestiä 8547 viestiketjussa, 131 rekisteröitynyttä käyttäjää, 14 verkossa (1 rekisteröitynyttä, 13 vierasta)
Ota yhteyttä!