www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Euro 20 vuotta (Talous ja raha)

kirj. JuX, 03.01.2019, 17:53 @ Pälkäneeltä päin

Niin... Siis Saksahan ei koskaan korvannut D-markkaa eurolla. Sielä on molemmat rahayksiköt käytössä tänäkin päivänä. Ainoa vain että D-markoilla käytävästä kaupasta saadut verotulot ovat yllättävän pienet. Siitä parku.


Mistä ihmeestä tuota täyttä soopaa suollat? Saksan valuutta on täysin yksiselitteisesti euro. Se, etteivät saksalaiset itse ole euroon tyytyväisiä, on eri asia. Saksalaisten haukkumanimi eurolle on teuro, joka tulee sanasta kallis, kuten tiedät "teuer".

Saksan kauppataseen ylijäämä johtuu suurelta osaltaa siitä että maa on pitänyt sen inflaatiolinjan jonka EU asetti: Alle 2% vuodessa. Siksi Saksan kautta saa ostaa lähes kaikkea muita maita edullisemmin. Myös 19% ALV on tehnyt tehtävänsä. Ja vienti vetää.

Kauppataseen ylijäämä ei johdu inflaatiolinjasta mitenkään. Syynä on yksinkertaisesti se, että saksalaistuotteet ovat hyviä ja saksalainen osaaminen täysin ylivertaista moneen muuhun maahan verrattuna. Mestari-kisällisysteemi toimii, kuten varmaan tiedätkin.

Jossain vaiheesa muuiden EU maiden johtajat nurisivat siitä että saksalaiset eivät investoi, siitä suuri kauppataseen ylijäämä. Mutta kauppa se on joka kannattaa.

Seuraapa tarkkaan Saksan investointeja. Kyllä sen maan firmat uudistuvat.
Mutta, mutta, Mistä Saksan firmat ostavat tuotantolaitteensa? No tietysti Saksasta, koska siellä nämä ovat parhaita. Tämä, jos mikä parantaa kauppatasetta. Ei tarvitse ostaa aasialaisia halpiskoneita.

Minkäslaista kauppaa Suomesta käydään? Minkälaisia jalosteita täältä viedään? Ai että raaka-aineetkin viedään "ulkomaalaisen yrityksen omaisuutena" verotta. No, niin tietysti. Mutta voidaanhan meillä ylpeillä että Suomi oli jo vuonna 2013 maailman toiseksi suurin koboltin viejä: 114,3 miljoonaa tonnia. Ja vain Kiina oli suurempi koko maailmassa. No, tuosta nyt ei tullut valtiolle tai kansalle pennin jeniä. Mutta vienti vetää.

Kehotan pälkäneläistä tutustumaan Suomen viennin rakenteeseen. Myynti yhteisön alueelle on pääsääntöisesti arvonlisäverovapaata. Tavaroiden vientikauppa muualle on arvonlisäverotonta. On sanomattakin selvää, että viennin ollessa verollista täältä ei vietäisi yhtään mitään.

  luettu 443 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
108034 viestiä 8547 viestiketjussa, 131 rekisteröitynyttä käyttäjää, 17 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 17 vierasta)
Ota yhteyttä!