www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Euro 20 vuotta (Talous ja raha)

kirj. KMS, 05.01.2019, 18:35 @ JuX

Nyt tässä keskustelussa lykätään euron syyksi sitä ja tätä.
Kyllä Suomen ja monen muunkin pienen avoimen talouden kilpailukyky riippuu yhä enemmän ja enemmän muista tekijöistä kuin valuutasta.

En ole väittänytkään, että yritysten kilpailukyky olisi kiinni pelkästään valuutasta. Rahapolitiikka on kuitenkin yksi oleellinen osa suvereenin valtion talouspoliittista keinovalikoimaa.

Kuitenkin rahapolitiikkamme ulkoistaminen EKP:lle on tuonut talouspoliittiseen keinovalikoimaamme köyhiä kyykyttävän sisäisen devalvaation. Se on yrityksille se helpoin ratkaisu (lue: mennä sieltä missä aita on matalin) parantaa kilpailukykyä, varsinkin, kun sopiva hallitus (lue:porvarihallitus) tekee likaisen työn.

On totta, että kilpailukyvyn parantaminen edellyttää yrityksiltä myös muutakin kuin ainaista rutinaa työvoimakustannusten suuruudesta.

Johtamiseen (management by perk*le) voisi ottaa oppia vaikkapa Ruotsista, tuotekehittelyyn ja markkinointiin tulisi panostaa, henkilökunnan motivointiin, kannustamiseen ja kouluttamiseen sekä kannustavaan palkkapolitiikkaan tulisi kiinnittää huomiota ja näin lisätä henkilökunnan motivaatiota ja innovatiivisuutta työssään.

Yhteiskunnan turvallisen ja ennustettavan toimintaympäristön yritystoiminnalle tulisi saada arvostusta investinteja suunniteltaessa ja jatkuva turha rutina ja propaganda verotuksen suuruudesta lopettaa. Lisäksi panostaminen yritystukien maksimointiin, aggressiiviseen verosuunnitteluun siirtohinnoittelun avulla ja suoranainen veronkierto veroparatiisien avulla kertoo omistajien ahneudesta voiton maksimoinnissa ja moraalisen yhteiskuntavastuun tasosta.

Täytyy muistaa suuret muutokset maailmassa ja erityisesti tiedonkulussa.
Rationaaliset odotukset ohjaavat yhä enemmän kauppavirtojen liikkeitä.
Tämä on nähty. Investoinnit tehdään sinne, missä on markkina. Käytetään halpaa työvoimaa. Esim. Ensin Baltia, sitten Kiina, Vietnam, Laos jne.
Eihän se oikein tietenkään ole.
Kun katsellaan paikallisia elin-ja hintatasoja, työ ja osin pääoma siirtyvät noihin halpamaihin.

Näinhän globaali kapitalismi toimii. On kuitenkin vaikea uskoa, että suurten ylikansallisten yritysten omistajat sekä pankki- ja finanssimaailman keinottelijat vähääkään välittävät tavallisista tallaajista. Heidän tavoitteenaan on ainoastaan mahdollisimman suuri tuotto sijoitetulle pääomalle, jopa johdannaisilla keinotellen talouskuplia luoden.

Pienen valtion tehtävänä on poliittisen, demokraattisen päätöksenteon turvin huolehtia kansalaisistaan. Markkinavoimille tehtävää ei voi ulkoistaa, sillä viidakon laki on armoton.

Euro on luonut talouden vakautta entisaikoihin verrattuna enkä usko paluuta devalvaatiokierteisiin. Se on mennyttä aikaa se.

Tuohan ei pidä paikkaansa. Eurohan ajautui syvään velkakriisiin 2010-luvulla. Euron pelasti hajoamiselta vain EKP:n lupaus hoitaa kriisivaltioiden velat pankeille.

Euron vakaudesta voi kysyä vaikkapa kreikkalaisilta, espanjalaisilta, portukalilaisilta, italilaisilta, ranskalaisilta tai sisäisen devalvaation kourissa kärvisteleviltä suomalaisilta. Euron valuvian johdosta euroalue on jatkuvasti altis kriiseille. Siksi euroalue tulee hajoamaan tässä muodossa ennemmin tai myöhemmin.

Isot kansainväliset firmat täältäkin ovat siirtyneet halpamaihin. Otetaan vaikka UPM, joka suunnittelee taas uutta tehdasta Uruguaihin. Tuotetun sellun tonnihinta siellä lie ihan toinen kuin täällä?

Globaali kapitalismi tuottaa varallisuuden voimakasta eriarvoistumista. 1% maailman rikkaimmista omistaa jo enemmän kuin muut 99%. Suomessakin 7 suomalaisella on varallisuutta saman verran kuin 40% vähävaraisimmista yhteensä.

Ei ihme, että keltaliivejä, populisteja ja populistisia puolueita on ilmestynyt katukuvaan häiritsemään valtapuolueiden hegemoniaa.

Sellun kysyntä ja korkea myyntihinta on poikinut Suomeenkin valtavat investoinnit. Tuskin euroa valuuttana on näissäkään mietitty pätkän vertaa?

Kyllä se kustannuskilpailukykyrutina sieltä nostaa taas päätään, kun sellua viedään globaaleille markkinoille. Investointipäätöksissä taas luotetaan EK:n vahvaan propaganda- ja lobbauskoneistoon sekä hallituksen sisäisen devalvaation likaiseen työhön.

  luettu 294 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
107986 viestiä 8544 viestiketjussa, 131 rekisteröitynyttä käyttäjää, 6 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 6 vierasta)
Ota yhteyttä!