www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Lumien auraus (Talous ja raha)

kirj. Pälkäneeltä päin, 26.01.2019, 11:37

Mietiskelin tässä taas sitä kun nykymuotiin kuulluu ettei kaupungeissa aurata teitä/katuja. Tämän perinteen aloitti varmaan Hämeenlinna jo ammoisina aikoina. Sielä ihmiset tottuivat siihen että lumessa taaperrettiin niin pitkään että se tamppaantui jalkakäytäville ja kaduille. Ja sitten kevään tullen se suli pois.

Tampereella lumia aurailtiin aikoinaan kiitettävästi, mutta nyt sieläkin ollaan "kaupungistuttu", samoin Kangasalla jossa kaupungin statuksen jälkeen lumiauraukset vähenivät oleellisesti. Tampereella oli Ratinassa Suvanto jonne sillan alta kipattiin kaduilta auratut lumet, mutta nykyään niin ei saa tehdä koska kuuelmma lumessa on "raskasmetalleja". Kuinka moni kolari jäisi ajamatta näkyvyyden parannuttua ja kuinka monta kaatumista jäisi tapahtumatta kun kävelytie ei olisi peilijäässä? Tai jos ne olisi asianmukaisesti hoidettu?

Nuo lumeen kertyvät "raskasmetallit" ovat ihmeellinen asia. Kun yöllä sataa lunta ja se aurataan aamullaa niin lumeen on kertynyt myrkyllisen paljon raskasmetalleja. Jos sitä lunta veraa järvien jääpeitteen päällä olevaan lumikerrokseen niin eroa ei liene paljoa Pitäisikö järvienkin päällä olevista lumet kerätä pois? Niihinhän kertyy samaa tahtia raskasmetalleja kuin kävelytietönkin lumiin.

Entäs sitten keväällä kun ne lumet sulavat ja valuvat sadevesiviemäreihin? Eikö niissä silloin olekkaan enää raskasmetalleja? Silloinhan ne ovat olleet "altistuksessa" koko talven ja sulavat suoraan vesistöihin. Yllättävää ettei ELY-keskus ole vielä ärähtänyt. Tai sitten lumenkaatopaikat. Sielähän vasta raskasmetalleja on. Lumien sulaessa ne kulkeutuvat maaperään ja sitäkautta pohjavesiin ja/tai vesistöihin. Tässä kohtaahan ELY-keskus on laiminlyönyt velvollisuutensa valvovana viranomaisena.

Mutta asiaan... Joskus tuntuu että poltiiikassa tehdään päätöksiä vain päätösten ja omien ryhmien hyväksi. Epäilen ehtiikö lumeen kertyä raskasmetalleja muutamassa tunnissa niin paljon että niistä olisi pitkässäkään juoksussa haittaa alajuoksulle/merelle. Päinvastoin, saattaisi olla että lumi joka vie mukanaan ilmaa, hapettaisi jääpeitteen alla olevia vesistöjä.

  luettu 183 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
108379 viestiä 8578 viestiketjussa, 132 rekisteröitynyttä käyttäjää, 11 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 11 vierasta)
Ota yhteyttä!