www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Avaa ketjutetussa näkymässä

Sotesta ja hoidosta (Talous ja raha)

kirj. Pälkäneeltä päin, 04.02.2019, 10:22

Tuli mieleeni tässä nyt kun viimepäivinä on taas kahkottu hoivatyöstä, että saas nähdä millä kurin "kaikki on taas kunnossa"? Tämä sama kuvio toistuu aina tasaisin väliajoin. Aikoinaan se oli -80 luvulla. Silloin muistaakseni lääkärit lakkoilivat suuren työtaakan alla. No, palkkoja nostettiin ja sovittiin vuotuiset korotukset ja kaikki oli sen jälkeen kunnossa. Sitten, olikos se 2005 vai 2006, kun sovittiin lattioiden neliömäärät. Ja senkin jälkeen taas kaikki olin kunnossa. Nyt ilmeisesti sovitaan henkilömitoituksesta ja jälleen kaikki on kunnossa. Nytkin meillä on henkilömitoitus, mutta se määrä joka pitäisi olla "tuurissa" on talousnerojen toimesta jaettu "vuorokauteen". -80 luvulla oli hoitajia paljon enemmän osastoilla kuin nyt.

Mutta asiaan... Mietin että miksei meillä Suomessa voi olla sama järjestelmä kuin Hollannissa? Hoitajien taskuissa on "sponderi" joka aktivoituu aina kun menee huoneeseen, pesuhoneeseen, lääkekaappiin/välikköön jne. Sponderi sitten kertoo kuka on hoitanut ja kuinka paljon. Ja sen kertoman mukaan tulee palkanlisää peruspalkan päälle. Tällä tavoin erottuvat ne hoitajat jotka istuvat "akvaariossa" ja ne jotka kiertelevät huoneissa.

Hauskintahan on että Suomen virkamiehet kävivät tutustumassa tähän järjestelmään... olikos se nyt-90 vai 2000 luvulla. Kuitenkin jo vähän aikaa sitten. Mutta sitä pidettiin epäinhimillisenä ja täysin mahdottomana toteuttaa Suomessa.

Kyllähän tuotakin järjestelmää pystyy huijaamaan vaikka istumalla huoneen tuolissa. Mutta jos siinä lukee sanomalehteä ääneen niin sekin on hoitotyötä. Samalla tavalla kuin suihkuttaminen, lääkkeiden jako/lajittelu jne.

Pitäisikö meidän sittenkin ottaa oppia tästä Hollannin mallista?

  luettu 182 kertaa

Koko viestiketju:

 

Keskustelun etusivulle
108379 viestiä 8578 viestiketjussa, 132 rekisteröitynyttä käyttäjää, 9 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 9 vierasta)
Ota yhteyttä!