www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Lineaarinen

Kaikenlaista ne maanme viisaat keksivätkin? (Yleistä keskustelua)

kirj. vaari, 27.11.2017, 17:59

Rasvat, sokerit ja suolat. Näihin harkitaan veronkoroituksia, koska ovat kuulenma ihmisen terveydelle uhkana? Olen muutamalta terveysalan ammattilaiselta kysellyt, että "aiheuttaako runsas suolan syönti selaisen tilanteen, että sairastun mahdollisesti verenpainetautiin"?

Kaikki ovat vastanneet kokolailla samoilla sanoilla, että sairastumisesta ei ole varmaa näyttöä, mutta pahasta se kuitenkin on. Samoin lienee näiden kahden muunkin kohdalla, eli ovat kyllä ihmiselle todella haitallisia, mutta oletettavasti eivät sokeri ja rasvakan, itseasiassa aiheuta sairautta, mutta "liikamäärät" ovat tietenkin ratkaisevia?
Eiköhän suurin terveydelle huonoja asioita tuottava tekijä kuitenkin ole tuo nykyään paljonpuhuttu GENOMI, eli geeniperimä? Perimästä johtunee lähes kaikki tavalliset sairautenme ja loput hoiteleekin sitten, virukset ja bakteerit?

Onko päättäjien asia estää meitä nauttimasta elämän "maustajista" ja rajoittaa meidän tekemisiämme uusilla veroilla?

vaari.

  luettu 393 kertaa

Kaikenlaista ne maanme viisaat keksivätkin?

kirj. Konkari, 27.11.2017, 21:16 @ vaari

Rasvat, sokerit ja suolat. Näihin harkitaan veronkoroituksia, koska ovat kuulenma ihmisen terveydelle uhkana? Olen muutamalta terveysalan ammattilaiselta kysellyt, että "aiheuttaako runsas suolan syönti selaisen tilanteen, että sairastun mahdollisesti verenpainetautiin"?

Kaikki ovat vastanneet kokolailla samoilla sanoilla, että sairastumisesta ei ole varmaa näyttöä, mutta pahasta se kuitenkin on. Samoin lienee näiden kahden muunkin kohdalla, eli ovat kyllä ihmiselle todella haitallisia, mutta oletettavasti eivät sokeri ja rasvakan, itseasiassa aiheuta sairautta, mutta "liikamäärät" ovat tietenkin ratkaisevia?
Eiköhän suurin terveydelle huonoja asioita tuottava tekijä kuitenkin ole tuo nykyään paljonpuhuttu GENOMI, eli geeniperimä? Perimästä johtunee lähes kaikki tavalliset sairautenme ja loput hoiteleekin sitten, virukset ja bakteerit?

Onko päättäjien asia estää meitä nauttimasta elämän "maustajista" ja rajoittaa meidän tekemisiämme uusilla veroilla?

vaari.

Että emme itse itsellemme tieten tahtoen keräisi sairauksia jotka sitten kaatuvat meidän kaikkien maksettaviksi.

En ole mikään kaikkienalojen asiantuntija, mutta mielestäni juuri geeniperimän tulisikin ohjata niitä ravintotottumuksia ja niiden valintoja. Geenimme olemme saaneet kuka mistäkin emmekä niitä voi muuttaa.
Esim. korkea verenpaine, korkea kolesteroli, 1-tyypin diabetes, jne. ovat enemmän tai vähemmän perityviä.
Kun nämä saamamme "altistukset" geenien muodossa ovat olemassa emmekä niitä voi muuttaa, onkin juuri siksi tärkeää valita sellaiset elämäntavat jotka sairastumisriskiä eivät enää lisäisi.
Oikeanlainen ravinto ja säännöllinen liikunta ovat kumpikin sitä tärkeämpiä mitä huonommat geenit olemme saaneet.
Jos huonoihin geeneihin vielä yhdistää jatkuvan tupakoinnin ja "jatkuvan juopottelun, on siinä riskitekijöitä enemmän kuin tarpeeksi.
Runsas suolan käyttö lienee yleisesti tunnustettu terveysriski.
Tänä päivänä lisättyä sokeriakin jotkut pitävät jopa suurempana haittana kuin kovia rasvoja.
Mikäli tarve on painonpudotukseen, niin siinä ainakin sokerin ja hiilihydraattien vähentäminen yhdistettynä säännölliseen liikuntaan (karppaaminen), toimi ainakin minun kohdalla paremmin kuin rasvojen vähentäminen.
Tällä puolestaan oli vaikutusta geeneissä saadun korkean verenpaineen alentamiseen samoin kuin veren sokerin alentamiseen.
Muta nämä olivat vain omia kokemuksia...

  luettu 314 kertaa

Kaikenlaista ne maanme viisaat keksivätkin?

kirj. vaari, 27.11.2017, 22:52 @ Konkari

Rasvat, sokerit ja suolat. Näihin harkitaan veronkoroituksia, koska ovat kuulenma ihmisen terveydelle uhkana? Olen muutamalta terveysalan ammattilaiselta kysellyt, että "aiheuttaako runsas suolan syönti selaisen tilanteen, että sairastun mahdollisesti verenpainetautiin"?

Kaikki ovat vastanneet kokolailla samoilla sanoilla, että sairastumisesta ei ole varmaa näyttöä, mutta pahasta se kuitenkin on. Samoin lienee näiden kahden muunkin kohdalla, eli ovat kyllä ihmiselle todella haitallisia, mutta oletettavasti eivät sokeri ja rasvakan, itseasiassa aiheuta sairautta, mutta "liikamäärät" ovat tietenkin ratkaisevia?
Eiköhän suurin terveydelle huonoja asioita tuottava tekijä kuitenkin ole tuo nykyään paljonpuhuttu GENOMI, eli geeniperimä? Perimästä johtunee lähes kaikki tavalliset sairautenme ja loput hoiteleekin sitten, virukset ja bakteerit?

Onko päättäjien asia estää meitä nauttimasta elämän "maustajista" ja rajoittaa meidän tekemisiämme uusilla veroilla?

vaari.


Että emme itse itsellemme tieten tahtoen keräisi sairauksia jotka sitten kaatuvat meidän kaikkien maksettaviksi.

En ole mikään kaikkienalojen asiantuntija, mutta mielestäni juuri geeniperimän tulisikin ohjata niitä ravintotottumuksia ja niiden valintoja. Geenimme olemme saaneet kuka mistäkin emmekä niitä voi muuttaa.
Esim. korkea verenpaine, korkea kolesteroli, 1-tyypin diabetes, jne. ovat enemmän tai vähemmän perityviä.

Juuri näin asia on. Mutta eräs "tekijä" kylläkin sotkee tätä perimää. Nimittäin kaikki geenit eivät periydykään sellaisessa muodossa, kuin olisi hyvä ja oikea tapahtuma. On olemassa ns. geenivirheistä johtuvia ongelmia/sairauksia. Ja nämä sekoittavat hyvin usein ihmisten, niin fysiikkaa, kuin psyykkeäkin.
Jonkin aikaa sitten oli mediassa kummallinen uutinen, eli 23v nuorimies oli harrastanut 10 vuotiaan tytön kanssa seksiä ja tuomioistuin antoi siitä lievähkön tuomion.

Tuomio oli hyvinkin lievä, verrattaessa tavanomaiseen käytäntöön ja siitä nousi aikamoinen kohu?
Mutta nytpä herääkin kysymys, että kun tällaista tapahtuu, niin eiköhän se johtune, juuri siitä, että tekijällä sattaakin olla geenivirhe, joka vaikuttaa hänen seksuaaliseen käyttäytymiseensä? Siis jonkinsortin sairaudestahan saattaa tässäkin olla kysy?

Kaikkia muita geenivirheiden aiheuttamia sairauksia ymmärretään ja vieläpä annetaan hoitoa niihin, mutta tässä tapauksessapa annetaankin linnatuomio.
Silläkö tämän 23v:n pojan sairaus parannettaisiin?

vaari.

Kun nämä saamamme "altistukset" geenien muodossa ovat olemassa emmekä niitä voi muuttaa, onkin juuri siksi tärkeää valita sellaiset elämäntavat jotka sairastumisriskiä eivät enää lisäisi.
Oikeanlainen ravinto ja säännöllinen liikunta ovat kumpikin sitä tärkeämpiä mitä huonommat geenit olemme saaneet.
Jos huonoihin geeneihin vielä yhdistää jatkuvan tupakoinnin ja "jatkuvan juopottelun, on siinä riskitekijöitä enemmän kuin tarpeeksi.
Runsas suolan käyttö lienee yleisesti tunnustettu terveysriski.
Tänä päivänä lisättyä sokeriakin jotkut pitävät jopa suurempana haittana kuin kovia rasvoja.
Mikäli tarve on painonpudotukseen, niin siinä ainakin sokerin ja hiilihydraattien vähentäminen yhdistettynä säännölliseen liikuntaan (karppaaminen), toimi ainakin minun kohdalla paremmin kuin rasvojen vähentäminen.
Tällä puolestaan oli vaikutusta geeneissä saadun korkean verenpaineen alentamiseen samoin kuin veren sokerin alentamiseen.
Muta nämä olivat vain omia kokemuksia...

Mitä taas tulee meikäläisen "terveelliseen" (suolattomaan, sokerittomaan ja rasvattomaan ) elämään, niin on tunnustettava, että käytän kaikkia näitä kolmea hieman kohtuuttomasti.

vaari.

  luettu 306 kertaa

Kaikenlaista ne maanme viisaat keksivätkin?

kirj. raaka, 28.11.2017, 04:40 @ vaari

Geenivirhe hyvinkin,,,, maa josta tämä "geenivirhe" tänne
sokerikakkujen ja rasvapatojen maahamme tuli itseään siivellämme elättämään
olisi hänen tautiin hoitokeinon löytänyt äkkiä.OLisi ollut pääosassa
kun pää olisi irroitettu torilla kansan hurratessa.Suomessa muutama vuosikymmen
takaisin moinen sairaus olisi linnatuomion yhteydessä salvettu (tehty ruuna)
eipä olisi ainakaan uusinut tekoaan,koska geenivirheeseen ei ole muuta
varmaa hoitokeinoa,oire on tutkimuksienmukaan myös mahdollisesti periytyvä isältä
pojalle .Millaisia geenivirheitä seuraavaksi alamme hoivaamaan,minkälaisia
viisauksia maamme päätäjät seuraavaksi alkaavat maahamme päästämään .
Täälä rantoolla toivomme (vaadimme)vanhan käytännön(salvamisen)palauttamista
suomen lakiin,naapurin vanhatpiiat ja minä kolmannenpolven poikamiehenä
suorartaan vaadimme lain palauttamista.Suolaista joulukinkkua ja makeita
leivonnaisia ainakin näin joulutienoilla suorastaan suosittelemme vaikka sitten
terveys menisi.

  luettu 308 kertaa

Ravintojuttuja

kirj. mvonkarne, 28.11.2017, 08:37 @ vaari

Suola:
Raaka NaCl nostaa verenpainetta ja on muutenkin haitallista. Tästä syystä siihen sitä jodiakin lisätään, jotta se kumoaa merkittävimmän oireen(tämä toki markkinoidaan säteilysuojana). Sen sijaan, puhdas merisuola sisältää about kaikkia alkali- ja maa-alkali metalleja. Siinä missä Na nostaa verenpainetta, Mg laskee sitä erittäin tehokkaasti. Ei tuota viimeisempää paljoa ole, mutta sekin riittää kumoamaan Na vaikutuksen. Tämän asian tiimoilta olen tehnyt itselleni ihmiskokeita pariin otteeseen ja todennut vaikutuksen: Merisuola(ilman paakkuuntumisen estoainetta, Life kaupasta) ei nosta verenpainetta, mutta se tavallinen ruokasuolaksi nimitetty NaCl, I ja paakkuuntumisen estoainetta sisältävä seos nostaa.

Lihavuus:
Kattokaas diabeteslapsista kuvia. Ne on aika pirun laihoja. Alkaa heti lihoa, kun niille antaa insuliinia. Niimpä, INSULIINI on hormoni, joka triggeröi lihoamisen. Insuliinia erittyy(normaalisti), kun verensokeri nousee yli sen hetkisen energian tarpeen vaatiman tarpeen. Loppu sokeri varastoidaan sitten. Kätevä temppu, joka kehittyi muinaisilla ajoilla jolloin ei ihan jokapäivä saanut kahta lämmintä ateriaa. Jos tahdot pysyä hoikkana, älä syö mitään mikä saa kehosi erittämään insuliinia.
Jos syöt vain rasvaa ja kuituja, maksa tekee rasvasta sokeria vereen juuri sopivasti. Tähän perustuu VHH(vähähiilihydraattinen dietti). Ei insuliinia, ei lihomista. Toki insuliini triggaa myös pituuskasvua ja myös lihasten kasvua eli ei suositella kasvuiässä oleville; antaa lasten syödä välillä sitä karkkia niin että kasvavat isoiksi ja vahvoiksi.

Diabeetikkolapsilla tuota insuliinia ei erity ollenkaan; autoimmuunisairaus tuhoaa jostain syystä haiman insuliinisolut. Muistutettakoon, että yleesä ottaen, paras tapa saada autoimmuunisairauksia, on ottaa rokotteitteita. Niiden sisältämä immuunivahvenne kun toisinaan saa kohdehenkilön immunisoitumaan ties mille, esim. unen tarvetta sääteleville reseptoreille -> narkolepsia(valkosolut syö aivoista paloja).

Aikuisiän diabetes taasen johtuu insuliiniresistenssistä. Vuosia kun syöt pullaa ja karkkia(tai nopeahiilarista leipää), niin kroppa tottuu insuliiniin ja sitä kautta sen vaikutus verensokerin säätelijänä heikkenee. Näin ollen haima tuottaa sitä lisää ja lisää ja kohta alatkin näyttää itsekin pullamössöltä. VHH dietti auttaa tähän vaivaan.

Itsellä tehtyjen ihmiskokeiden perusteella voin kertoa, että VHH tai paleodietti on hyväksi myös henkiselle vireydelle. Hiilarit vain pulskistaa ja väsyttää.

Rasvat:
Rasvaa on vaikka minkälaista. Sian rasva on lähimpänä samankaltaista kuin ihmisen oma läski. Näin ollen, sitä kun opetat kroppasi käsittelemään, niin sittempä pikku paaston kun pidät, kehosi osaa hyvin hoidella omatkin rasvavarastosi. Pekoni on myös aivan törkeän hyvää! Maitorasva on myös hyvä rasva jonka käsittely on "ohjelmoitu rautaan".

Prosessoidut rasvat taasen ovat myrkkyä. Niitä ei kroppa osaa käyttää, ja pahimmillaan ne prosessoituvat osittain muotoihin, jotka matkivat mm. estrogeenia. Näitä(margariineja) kun jengi syö kouluissa jokapäivä, niin ihmekkös tuo että Pride-paraateihin riittää friikkejä.

Rasvahapoista taasen ei voi sanoa että mikä on hyväksi ja mikä ei. Omega-3, -6 ja -9 täytyy olla tasapainossa. Oliviöljyssä on oikea tasapaino. Rypsissä liikaa kutosta(rypsi kelpaa vain biodieseliksi). Muistettakoon, että aikanaan omega6 yliannostusta käytettiin elinsiirtopotilailla hylkimisreaktion(immuunivaste) eliminoimiseen->syö rypsiä-> immuunijärjestelmä heikkenee. Omega3 puutos on ongelma nykyruokavaliossa. Molekyylinä sitä esiintyy ravintoketjussa viherhiukkasten solukalvoissa ensimmäisen kerran ja siitä se rikastuu. Syö siis raviontoketjun yläpäästä sellaista, joka on lähtöisin vihreästä(ruoho, kasviplankton) niin hyvä tulee. Laitumelle ammuttu lehmä on hyvää, tehonavetan maissi-rypsi-lehmä huono. Hyljeöljyssä on kai korkein omega3 pitoisuus(sitä saa Kennelrehu:sta)

  luettu 297 kertaa

Ravintojuttuja

kirj. vaari, 28.11.2017, 10:36 @ mvonkarne

Suola:
Raaka NaCl nostaa verenpainetta ja on muutenkin haitallista. Tästä syystä siihen sitä jodiakin lisätään, jotta se kumoaa merkittävimmän oireen(tämä toki markkinoidaan säteilysuojana). Sen sijaan, puhdas merisuola sisältää about kaikkia alkali- ja maa-alkali metalleja. Siinä missä Na nostaa verenpainetta, Mg laskee sitä erittäin tehokkaasti. Ei tuota viimeisempää paljoa ole, mutta sekin riittää kumoamaan Na vaikutuksen. Tämän asian tiimoilta olen tehnyt itselleni ihmiskokeita pariin otteeseen ja todennut vaikutuksen: Merisuola(ilman paakkuuntumisen estoainetta, Life kaupasta) ei nosta verenpainetta, mutta se tavallinen ruokasuolaksi nimitetty NaCl, I ja paakkuuntumisen estoainetta sisältävä seos nostaa.

Lihavuus:
Kattokaas diabeteslapsista kuvia. Ne on aika pirun laihoja. Alkaa heti lihoa, kun niille antaa insuliinia. Niimpä, INSULIINI on hormoni, joka triggeröi lihoamisen. Insuliinia erittyy(normaalisti), kun verensokeri nousee yli sen hetkisen energian tarpeen vaatiman tarpeen. Loppu sokeri varastoidaan sitten. Kätevä temppu, joka kehittyi muinaisilla ajoilla jolloin ei ihan jokapäivä saanut kahta lämmintä ateriaa. Jos tahdot pysyä hoikkana, älä syö mitään mikä saa kehosi erittämään insuliinia.
Jos syöt vain rasvaa ja kuituja, maksa tekee rasvasta sokeria vereen juuri sopivasti. Tähän perustuu VHH(vähähiilihydraattinen dietti). Ei insuliinia, ei lihomista. Toki insuliini triggaa myös pituuskasvua ja myös lihasten kasvua eli ei suositella kasvuiässä oleville; antaa lasten syödä välillä sitä karkkia niin että kasvavat isoiksi ja vahvoiksi.

Diabeetikkolapsilla tuota insuliinia ei erity ollenkaan; autoimmuunisairaus tuhoaa jostain syystä haiman insuliinisolut. Muistutettakoon, että yleesä ottaen, paras tapa saada autoimmuunisairauksia, on ottaa rokotteitteita. Niiden sisältämä immuunivahvenne kun toisinaan saa kohdehenkilön immunisoitumaan ties mille, esim. unen tarvetta sääteleville reseptoreille -> narkolepsia(valkosolut syö aivoista paloja).

Aikuisiän diabetes taasen johtuu insuliiniresistenssistä. Vuosia kun syöt pullaa ja karkkia(tai nopeahiilarista leipää), niin kroppa tottuu insuliiniin ja sitä kautta sen vaikutus verensokerin säätelijänä heikkenee. Näin ollen haima tuottaa sitä lisää ja lisää ja kohta alatkin näyttää itsekin pullamössöltä. VHH dietti auttaa tähän vaivaan.

Itsellä tehtyjen ihmiskokeiden perusteella voin kertoa, että VHH tai paleodietti on hyväksi myös henkiselle vireydelle. Hiilarit vain pulskistaa ja väsyttää.

Rasvat:
Rasvaa on vaikka minkälaista. Sian rasva on lähimpänä samankaltaista kuin ihmisen oma läski. Näin ollen, sitä kun opetat kroppasi käsittelemään, niin sittempä pikku paaston kun pidät, kehosi osaa hyvin hoidella omatkin rasvavarastosi. Pekoni on myös aivan törkeän hyvää! Maitorasva on myös hyvä rasva jonka käsittely on "ohjelmoitu rautaan".

Prosessoidut rasvat taasen ovat myrkkyä. Niitä ei kroppa osaa käyttää, ja pahimmillaan ne prosessoituvat osittain muotoihin, jotka matkivat mm. estrogeenia. Näitä(margariineja) kun jengi syö kouluissa jokapäivä, niin ihmekkös tuo että Pride-paraateihin riittää friikkejä.

Rasvahapoista taasen ei voi sanoa että mikä on hyväksi ja mikä ei. Omega-3, -6 ja -9 täytyy olla tasapainossa. Oliviöljyssä on oikea tasapaino. Rypsissä liikaa kutosta(rypsi kelpaa vain biodieseliksi). Muistettakoon, että aikanaan omega6 yliannostusta käytettiin elinsiirtopotilailla hylkimisreaktion(immuunivaste) eliminoimiseen->syö rypsiä-> immuunijärjestelmä heikkenee. Omega3 puutos on ongelma nykyruokavaliossa. Molekyylinä sitä esiintyy ravintoketjussa viherhiukkasten solukalvoissa ensimmäisen kerran ja siitä se rikastuu. Syö siis raviontoketjun yläpäästä sellaista, joka on lähtöisin vihreästä(ruoho, kasviplankton) niin hyvä tulee. Laitumelle ammuttu lehmä on hyvää, tehonavetan maissi-rypsi-lehmä huono. Hyljeöljyssä on kai korkein omega3 pitoisuus(sitä saa Kennelrehu:sta)

No niin, nyt on paikallaan todeta erään pikkuisen pojan toteumuksella, "että tiität taitte" = "eli siitäs saitte", te arvoisat koskinverkon laadun vähättelijät. Kuten huomaatte, niin kyllähän täältäkin löytyy kirjoituksista, ällitälliä ja sivistyneisyyttä.

Kiitos siitä teille hyvät nimimerkit "raaka" ja "mvonkarne". Raaka tosin laittaa kirjoitukseensa, hieman humooria ja ironiaa, mutta sehän on vain kirjoituksen "suolaa, sokeria ja rasvaa", jotka saavat senkin maistuman entistäkin parenmalta, kuten olenme aikaisenmissakin, ruuastakin todenneet.

vaari..

  luettu 300 kertaa

Ravintojuttuja

kirj. Kotitarvekalastaja, 28.11.2017, 11:12 @ vaari

Mielenkiintoinen aihe. Suomalainen ruoka on terveellistä, mutta Suomen ravintopolitiikka on sitä, että sitä ei ole. Nuoruudessa täytyi syödä tönkkösuolattua kalaa ja voiperunoita. Omenan saattoi saada jouluna. Kylmäkoneet säilytyksessä ja mikro valmistuksessa ovat suorastaan mullistaneet terveellisen ruokavalion mahdollisuuden. Lääketiede ja siihen liittyvä laboratoriotekniikka ovat huippuluokkaa, myös täällä Koskissa. Täältä löytyvät erikoislääkärit tarvittaessa. Päivittäistä lääkitystä ei tarvita, vielä. Sairaalassa olin sisällä viimeksi, kun siellä sai sängyssä polttaa tupakkaa. Luulin jo olevani ainoa terveydenhoitoon tyytyväinen veronmaksaja, kunnes paikallislehdessä oli myönteinen mielipidekirjoitus. Ylipainoisuuden ennakkoluulo on saanut vallan. Ylipainoisen väitetään olevan sairas. Jouduin sen kohteeksi FinTerveys tutkimuksessa. Kiirastorstai oli nimensä veroinen. Ensin olivat mittaukset ja näytteet. Sen jälkeen odotin pääsyä lihaskunto- ja muistitestiin. Kutsuttiinkin yllättäen ravintotutkimukseen. Testiaineisto oli englanninkielestä suoraan suomennettu. Tv:n lihavuusillan tekstarissa se todettiin hämmentäväksi ja nöyryyttäväksi. Mikään ei meinannut kelvata. Kun lopulta pääsin viimeiseen vaiheeseen, kaikki myöhemmin tulleet olivat päässeet koteihinsa. Sain sitten laboratoriotulokset kotiin aika pian ja ne olivat hyvin linjassa aikaisempien testien kanssa. Olin ainoa ylipainoinen sinä iltapäivänä. Ylipainoiset eivät mene tuollaisiin tutkimuksiin, koska luulevat, että heitä nöyryytetään siellä ja se luulo on aivan oikea. Ikäihmiset eivät ehkä paljon somettele, mutta puskaradio on nopea kuin Mallasveden tuuli.

  luettu 292 kertaa

Ravintojuttuja

kirj. raaka, 29.11.2017, 03:00 @ mvonkarne

Luettuani näin kattavan asiantuntevan selostuksen
ravinnon merkityksestä ihmisen käyttäytymiseen
alkaa ymmärtämään sianlihaa karttavien käyttäytymistä.Eskimot jotka saavat
hylkeenrasvasta ja kalasta hyviä rasvoja ovat rauhaarakastavi leppoisia
eivät koskaan hyökkäilleet naapurehin kun taas vastaavasti kamelinlihan ja
lampaansyöjät(lähi idän asukit)ovat vuosituhansia vain tapelleet milloin
keskenään millon naapureidensa kanssa.Onkohan syy heidän käyttäytymiseen
ravinto ,uskonto ,geenit,liika auringonsaantivai vain se etteivät syö
sianlihaa?Kannattaisiko tutkia?

  luettu 256 kertaa
Keskustelun etusivulle
104786 viestiä 8327 viestiketjussa, 122 rekisteröitynyttä käyttäjää, 7 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 7 vierasta)
Ota yhteyttä!