www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Lineaarinen

EXIT:iä pukkaa (Yleistä keskustelua)

kirj. Pälkäneeltä päin, 14.12.2017, 07:36

Tässä jo Brtanian Brexit on loppusuoralla ja konsensus 55 miljardin eroraha jäänee voimaan, ellei vielä alene. Mutta tämän lisäksi Iso-Britanialle jää oikeus ennenkaikkea tuoda maahansa EU:n ulkopuolisia tuotteita JA myydä niitä EU:n markkinoille ominta tuotteinaan. Eli, kun pikkuhiljaa on kielletty paljon tuotteita, Iso-Britania saa jatkossakin myydä niitä EU-alueelle "itse valmistaminaan" tuotteina. Vanhaa kauppakansaa, kuten hollantilaiset joilla on sama oikeus. Mutta kun tiedetään että Iso-Britania on saanut lähes koko ajan alennuskai EU-maksuihinsa "huonon taloudellisen tilanteen vuoksi", niin se on jo voittanut erorahat jäsenmaksuissa, ja jatkossa tulee voittamaan tullien ja rahanvaihdon muodossa. No, kauppa ja johtoasema on se joka kannattaa.

Uusin uutinen kertoo myös Italian harkitsevan eroa EU:sta. Italia on pitkään salaa suunnitellut eroansa ensin eurosta ja sitten EU:sta. Mitenkähän on, saammeko Italialle annettuja pankkitukia ja takuumaksuja minkä verran takaisin? Sillä jos niitä vaadittaisiin täysimääräisinä, olisi maa kerralla konkurssissa. Ja toisaalta, vaikka he lainaisevat ne ulkopuoliselta taholta, ei Italia selviäisi edes koroista. Että kuinkahan paljon eroraha olisi Italian tapauksessa?

https://www.express.co.uk/news/world/890341/Italy-hatches-plan-leave-eurozone

Tietysti jos Italia maksaisi EU:n jäsenmaille liiroina sen velan/tukipaketit mitkä se on ottanut euroina, niin se voisi nippanappa selvitä koroista. Mutta epäilen että lyhennyksiä on silloinkin turha odotella.

Ja nyt kun sossu-Schulz huutelee että -44 tehdyn sopimuksen mukaan pitäisi saada Euroopan Yhdysvallat pikkuhiljaa muodostettua, ja nurisijat potkaistaan pihalle ennen sitä, niin ketkä siihen liittovaltioon jäävät? Suomi tietysti mallioppilaana Saksan kanssa. Mutta kun Espanjakin saatetaan potkia pois, samoin Portugal ja itä-blockin maat. Niin onko sielä Kreikka, Ukraina Suomi ja Saksa? Itävaltakin kun hangoittelee vastaan.


Olen tässä miettinyt sitäkin että kun EU-liittymisestämme järjestettiin aikoinaan kansanäänestys. Meille sanottiin että 54.6% äänestäjistä oli KYLLÄ-vaihtoehdon puolella. Mutta äänestysaktivisuus oli vain 74%. No, sehän siis tarkoittaa että vain 42% kansasta oli KYLLÄ-vaihtoehdon takana. Eikös senkin olisi pitänyt merkitä jotain eduskunnalla?

Mutta, meillä on loppuikämme aikaa katsella näitä tapahtumia aitiopaikoilta. Nauttikaamme esityksistä. Olemman maksaneet siitä kovan hinnan.

  luettu 1435 kertaa

EXIT:iä pukkaa

kirj. tuntematon, 14.12.2017, 08:00 @ Pälkäneeltä päin

Kaikilla mittareilla mitattuna Suomi on yksi maailman parhaita maita, ei tää nyt niin huonosti mennyt. Pälkäneläisen markkaopeilla kilpailisimme samassa sarjassa Pohjois-Korean kanssa

  luettu 1342 kertaa

EXIT:iä pukkaa

kirj. tuntematon, 14.12.2017, 13:41 @ tuntematon

Mitenkähän mahtaa käydä tuon lontoonmurteen kanssa, noin niinku ajan kanssa?

Ranskan pressa kutsui tiedemiehiä, insinöörejä, taiteilijoita Eurooppaan, on meinaan jo vähemmän ahdistava ilmapiiri kuin trumppilandiassa. Pankithan ovat jo Lontoosta pakenemassa.

Englanninkielinen ohjelmistohan on telkkarista vähenemässä tämän brexitin myötä. EU-alueella tietty prosenttiosuus ohjelmista tulee olla alueella tuotettua.

Maailman toiseksi suurin kieliryhmä, mandariinikiinan jälkeen, on espanja. EU-alueella englantia puhutaan enemmistökielenä kohta Pohjois-Irlannissa.

  luettu 1284 kertaa

EXIT:iä pukkaa

kirj. tuntematon, 14.12.2017, 19:11 @ tuntematon

Irlantihan se olikin jäämässä EU:n jäseneksi, eli Unionissa puhutaan enempi suomea kuin englantia. Ja kun tuo Trumppilandia on suosiolla vielä luopunut maailman ykkösvaltion asemastaan....
Ai niin, Japani teki juuri vapaakauppasopimuksen EU:n kanssa, ei tehnyt Englannin kanssa.

  luettu 1258 kertaa

EXIT:iä pukkaa

kirj. JuX, 14.12.2017, 20:45 @ Pälkäneeltä päin

Ilmeisesti Pälkäneellä päin unelmamaa on täysin eristäytynyt Suomi.

Ainakin yritysmaailmassa tämä Euroopan Unioni ja eurokin nähdään puhtaasti hyvänä asiana sekä kaupan että rahaliikenteen vuoksi. Kaikesta on tullut yksinkertaisempaa. Ruotsissa muuten monet isot firmat ovat kateellisia eurosta. Pelaaminen Ruotsin kruunujen kanssa euromarkkinoilla kun on vaikeaa ja erityisesti kallista, koska valuuttariskiltä pitää suojautua.

Suomessa kerätään helposti pisteitä jopa valheellisilla uhkilla ja yleistyksillä. Tavallinen kaduntallaaja ei ymmärrä mitenkään asiakokonaisuuksia ja häntä on helppo "kusettaa". Näin kävi myös Britanniassa, siellä saattaa vielä käydä "kylmät", kun totuus Brexitistä valkenee. Englannin kansahan tuon laskun lopulta maksaa, koska kaupankäynti vaikeutuu ja tuontihinnat nousevat.

Meillä Suomessakin tuulipukukansa nauttii vielä Herra Tokmannin edullisista hinnoista. Viennillä kustannetaan edelleen tuonti kansantalouden tasolla. Jos Suomi Finland lähtisi lätkimään unionista, kuluttajahinnat nousisivat mm. tullien vuoksi. Sitäköhän nurisijat haluavat? Täällähän ei nykyään valmisteta juuri mitään kulutushyödykkeitä, jotka pitäisi jatkossakin tuoda muualta.

  luettu 1285 kertaa

EXIT:iä pukkaa

kirj. tuntematon, 14.12.2017, 20:58 @ JuX

Ruotsin vahvuus on ollut nuorissa siirtolaisissa, aina on tullut halpaa uutta työvoimaa hihnalle ja se on kasvattanut hihnaa huomattavan nopeasti, kohta hihna ei vedä entiseen malliin. Kansantalous on perustunut myös vahvaan uskoon asuntojen arvonnoususta ja ikuisesta lyhennysvapaasta asuntolainasta, asiat ovat muuttumassa. Sopimusyhteiskunta Ruotsi kyllä on ja sekin on vahvuus, jota on koeteltu vain hyvinä aikoina.

  luettu 1252 kertaa

EXIT:iä pukkaa

kirj. Pälkäneeltä päin, 15.12.2017, 00:08 @ JuX

Jos näistä kahdesta vahtoehdosta pitää valita niin minä ottaisin sen vanhan järjestelmän.

Silloin kaikki ulkomaalaiset yritykset maksoivat liikevaihtoeveroa (lvv) Sumen valtiolle. Sen lisäksi ne maksoivat osingoistaan 42% (vai oliko se 43%) veroa, ja silti yritykset tekivät voittoa ja jakoivat osinkoja. Silloin metsä- ja kaivosalojen yritysten ulkomaan myynnistä kannettiin SUomen valtiolle tulli. Eli aina kun meni materiaalia, työtä tai rahaa rajojen ulkopuollelle maksettiin tulleja. maahantuonnista maksettiin tulleja ja tuonintasausveroja.

Suomen valtion sai näitä verotuoja niin paljon, että sellaiset yrityksen jotka myivät pelkkää työtä alle 70 000mk edestä vuodessa, olivat liikevaihtovero vapaita (nykyisin alv). Ja silloinen liikevaihtoverokin oli vuosista riippyen 14, 19 tai 21%. Palkansaaja joka sai 4600mk/kk palkkaa ja jolla ei ollut verovähennyksiä, maksoi veroina ~14%. Jos palkka oli luokkaa 8000mk/kk, oli veroprosentti 17% ja 11 000mk/kk maksettiin 19%. Markat voi muuttaa euroiksi niin ymmärtää miten paljon pienempi työn verotus aikoinaan oli. Joka kortelissa oli partureita ja kampaamoja, suunnttelutoimistoja ja hierojia sekäsuutareita ja avaimentkeijöitä. Siis käsityöläisammatissa toimivia. Aikoinaan mysö sähköasentajat olivat alv-vapaita jos yrityksellä ei ollut erillistä toimitilaan ja varasto oli pakettiauton takakontissa. En muista että laman jälkeenkään työttömyysjaksot kestivät pitkää. Pari vuotta korkeintaan ja jälleen kaikki työttömät olivat töissä. Suomen sisämarkkinat olivat vahvat ja talous kukoisti.

Ja sitten tuli EU.

Tässä ulkomaankaupassa pitää muistaa että se on muutakin kuin Kiinasta ja euroopasta halvemmalla tilatua tavaraa. Se on myös pääomavientiä joka oli oma alani. EU:n myötä mahdollistui ulkomailla työtä tekevien kaksoisverotus. Eli, jos Suomalainen yritys lähettää työntekijöitä pitkälle komennuksella johonkin maahan, laskuttaa tunneista ja maksaa palkan Suomeen, Suomalaiselle tilille, niin kohdemaalla on oikeus verottaa työntekijää toisen kerran. Tätä ei ollut ETA-sopimuksessa sillä sielä se oli nimenomaan kielletty. Mutta kun astuttiin EU:hun, niin kaksoisverotus mahdollistui. Siksi minä ja työntekijäni lopetettiin Saksassa työskentely vaikka se muuten olisi kannattanut.

Sama pääoman vienti loppui monella muullakin yrityksellä. Tämä oli kuin tehty konsulttitoimistoja varten sillä välittömästi puhelin soi kiivaasti. Ja esim. PriceWaterHouseCooper:in konsultit kertoivat miten he ovat keksineet keinon miten välttää kaksoisverotus. Eikä se maksanut muistaakseni kuin 50 000mk/vuosi/työntekijä. Kyselinkin että miten konsultti voi tämän estää kun se on lakiin kirjattu yhdeksi mahdollisuudeksi. Ja he vain vakuuttivat että heillä n keinot juuri tähän asiaan. Outoa muuten miten konsulttiyhtiöllä oli heti ratkaisu ongelmaan. Lähes samaan aikaan kun nuija kopahti pöytään.

No, yhtä kaikki. Jos Suomi eroaisi EU.sta, kävivime kauppaa vanhan ETA-sopimuksen pohjalta kuten ennenkin ja kuten iso-Britania tulee käymään. Nykyisen tilanteen sijaan meillä olisi oma päätäntävalta, kymmenien miljardien lisäverotulot, eikä meillä olisi lainaa tai takuita muiden EU-maiden veloista tai tukipaketeista.

Esim. Urpilaisen Kreikka-vakuudet, niiden säilytys Englantilaisen lakitoimiston kassakaapissa, maksaa meille suomalaisille veronmaksajille 3.6 miljoonaa euroa. Minä voisin tehdä vastatarjouksen ja pitää niitä omassa kassakaapissa 1/10-osa hinnalle.

Mutta summasumaarum... Jos ptäisi valita näistäkahdesta, valitsisin entisen järjestelmän. Silloin jäi rahaa säästöön yli puolet palkasta vaikka kävi ravintolassa syömässä monta kertaa viikossa, kävi elokuvissa ja vietti muutenkin nuorten ihmisten elämää, joka ei kantanut huolia jamurheita. Silloin auton (Open Kadett E) sai ostettua kahdeksan kuukauden nettopalkalla ja neljän kuukauden bruttopalkalla. Nyt jos katsoo tuontiautojen hintoja niin samaan autoon menee bruttopalkallakin aikan monta kuukautta enemmän. Nettopalkasta puhumattakaan.

  luettu 1294 kertaa

EXIT:iä pukka

kirj. JuX, 15.12.2017, 18:41 @ Pälkäneeltä päin

Kyllä nyt Pälkäneellä päin tiedot ovat kokolailla hatarat.

Liikevaihtoverotuksesta siirryttiin arvonlisäverotukseen, joka on kaikin puolin selkeämpi kuin liikevaihtovero oli. Jos Pälkäneellä katsotaan verotilastoja, veropohja laajeni muutoksessa huomattavasti ja valtion keräämät verot eivät ole notkahtaneet kuin pahimpina lamavuosina.

Muutama vuosikymmen sitten kansalaisten tuloista yli 40 prosenttia meni elintarvikkeisiin, nykyisin prosentti taitaa olla siellä 13 hujakoilla.

Elintaso on maassamme korkeampi kuin milloinkaan noin talouden mittareilla mitattuna. Ehkä elämänlaatu on huonontunut, sitä onkin vaikeampi mitata. Samoin hyvä jakautuu epätasaisesti, toki siihen voi itse kukin vaikuttaa.

Kuka vaan voi hypätä pois nykymenosta, vetää karvalakkia syvemmälle ja kantaa vedet kaivosta pirttiin, halot liiteristä ja lapioida lumet. Tyhjiä asumuksia on valtakunta väärällään.

On turha syyttää EUta oman maamme "kurjuudesta". Itse täällä päätämme asioista edelleen rahapolitiikkaa lukuunottamatta. Olemalla mukana olemme pysyneet myös kehityksen kelkassa. Yksittäinen pieni valtio niinkuin Suomi on, ei mitenkään voi eristäytyä muusta maailmasta. Yllättävää ehkä nykyään on se, että elämme taas vahvasti metsästä. Sillä puolen meillä osaamista riittää, onneksi on näin.

Talous on kuitenkin kaiken a ja o, se pitää hallita ja eri vaihtoehtoja punnita nimenomaan sen kautta.
Metsästä huutelu mutu-tuntumalla voi johtaa katastrofiin. Tutustumalla kansantalouden lainalaisuuksiin voi saada vähän laajemman perspektiivin asioihin.

  luettu 1253 kertaa

EXIT:iä pukka

kirj. jussipussi @, 16.12.2017, 00:09 @ JuX

Voisiko "virallinen selittäjä" kertoa meille kuinka paljon velkaa "kelkassa pysymisessä" on tarvittu ottaa?... :D
Eli valtion velka 1995 ja tänään kiitos ja uuskommunistin viralliset selitykset perään... lol:D

  luettu 1189 kertaa

EXIT:iä pukka

kirj. jussipussi @, 16.12.2017, 00:25 @ jussipussi

Kivan maksaminen velkarahalla on kuin housuun kuseminen pakkasella, lämmittää hetken, mutta tuskaa hetken päästä. .. :D

Minkälainen velkakäppyrä on eurostoliitto ajalta? Onko mahdollista, että elintasomme on keinotekoisesti rahoitettu? Ja mitkä ovat velkojien vaatimukset? :D

  luettu 1172 kertaa

EXIT:iä pukka

kirj. jussipussi @, 16.12.2017, 00:56 @ jussipussi

Miksi veronkanto eurostoliitossa pyritään sysäämään palkansaajien kontolle?
Ollaanko menossa kohti uuskommunismiä, korporatiivista plutokratiaa? :D

  luettu 1167 kertaa

EXIT:iä pukka

kirj. Samofaari, 16.12.2017, 03:09 @ jussipussi

Ei kai vaan Jussi pussikin ole näitä Laura.Hutasaari uskovaisia

  luettu 1163 kertaa

EXIT:iä pukka

kirj. JuX, 18.12.2017, 21:10 @ jussipussi

Voisiko "virallinen selittäjä" kertoa meille kuinka paljon velkaa "kelkassa pysymisessä" on tarvittu ottaa?... :D
Eli valtion velka 1995 ja tänään kiitos ja uuskommunistin viralliset selitykset perään... lol:D

Sata miljardia on rikki, kannattaa kuitenkin samalla miettiä, mitä tuonne kansallisvarallisuuden puolelle on saatu aikaan. Taseessa kun on aina kaksi puolta, varat sekä velat. Suomen valtiolla on myös hyvin paljon sijoituksia, kiinteistöjä ja muuta käyttöomaisuutta. Lisäksi joissakin tilastoissa tuo kerätty eläkerahasto lasketaan kansallisomaisuuteen, 90 miljardia.

Suomen luottoluokitus on hyvä, valtionlainojen korot ovat tuolla 0-4 prosentin hujakoilla. Maa on vakaa ja muualla hyvässä huudossa. Lainanhoitokulut ovat naurettavan pienet, 1,5 miljardia.
Jos kansantaloudessamme investoidaan, yleensä se tehdään velalla. Kun talous kasvaa ja pyörät pyörivät, velka pysyy kurissa ja kääntyy laskuun.

Se on Jussi tuo valtionvelka vähän eri juttu kuin kotitalouden velka. Valtiokonttori hoitelee tuota ammattimaisesti. Jos maa on vakaa niinkuin olettaa sopii jatkossakin, homma pysyy hanskassa.
Riskinä on aina ulkopuolelta talouteen tulevat shokit, kuten 2008 kävi. Sen jälkeen on ollut hieman vaikeampaa.

http://blogi.valtionvelka.fi/

  luettu 1154 kertaa

EXIT:iä pukka

kirj. Pälkäneeltä päin, 16.12.2017, 00:23 @ JuX

Millähän tavalla arvonlisävero eroaa kuluttajan- ja/tai ok-yrittäjän näköveinkkelistä liikevaihtoverosta (lvv)?

Miksi sana liikevaihtovero piti saada samanlaiseksi kuin mitä Sveitsiläiset käyttivät, Mehrwertsteuer (Mwst). Saksassa oli ennen käytössä Umsatzsteuer, joka muutettiin Mehrwertsteuer. Ja joka sanatarkasti on arvonlisävero.

On siinä yksi ero. Arvonlisävero on paljon korkeampi kuluttajalle kuin liikevaihtovero.

  luettu 1174 kertaa

EXIT:iä pukka

kirj. JuX, 18.12.2017, 11:24 @ Pälkäneeltä päin

Tässä linkkiä Pälkäneelle verokertymästä verolajeittain.

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/tilastot/verotulojen_kehity/verohallinnon_tilastoja_verotulojen_keh24/

Kuten aiemmin totesin, liikevaihtoverolaki oli erittäin hankala ja diskriminoiva. Arvonlisävero laajensi veropohjaa ja yksinkertaisti verotusta. Liitteestä näkyy myös verokannan kehitys. EU on tosiaan yhtenäistänyt arvonlisäveroa alueellaan, mikä on ollut positiivinen asia.

  luettu 1172 kertaa
Keskustelun etusivulle
106505 viestiä 8461 viestiketjussa, 128 rekisteröitynyttä käyttäjää, 8 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 8 vierasta)
Ota yhteyttä!