www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Lineaarinen

EU:n pankkiunioni ratifioidaan (Talous ja raha)

kirj. Pälkäneeltä päin, 30.12.2017, 12:37

13.1.2018 Suomikin siirtyy EU:n pankkiunioniin. Se tarkoittaa että Suomen pankkien itsemääräämisoikeus kaventuu entisestään ja jos esim. EU tarvitsee jonkun pankin tukemiseen tai omiin kuluihinsa rahaa, voidaan yksityistileiltä ottaa tarvittava määrä "yllätysveron" kaltaisena maksuna EU:n kassaan. Alunperin summan arvioitiin olevan 10% mutta saksalaisten vuotamien paperien mukaan jopa 15% olisi sopiva kerralla otettava määrä. Ja tätä "yllätysveroa" kerätään aina tarvittaessa. Onhan esim. suomalaisilla tileillään EU:ta kirveltävä 80 miljardin euron suuruinen "pahan päivän" kassavaranto.


Mutta mitä muuta tulee kuin EU:n määräysvalta pankeillemme? Meille astuu voimaan PSD2 (Payment Services Directive 2). Ensimmäinen verio on tutumpi kuluttajille "suoraveloituksena" joten mihin siis tarvitaan uutta veriosta? Sitä tarvitaan siihen että "kolmannet osapuolet" (kaupalliset tahot ja yksityiset rahoituslaitokset) pääsevät asiakkaiden tilitietoihin käsiksi. Esim. Applestoret, ebayt, Amazonit, Azuret jne... voivat jatkossa asiakkaan hyväksynnällä laskuttaa suoraan osiakkaan ostokset tililtä. Ja tämä poikkeaa entisestä siten, että näillä yrtyksillä on oikeus yksilön tilitietoihin.

Tästä onkin ollut piktin syksyä kekustelua keskeisen euroopan foorumeilla ja medioissa. Mutta viisaat johtajamme ovat tähän päätyneet koska "Sen jälkeen kännykällä maksaminen on niin paljonhelpompaa". Tämä varmasti houkuttaa nuoria ihmisiä. Mutta vanhemmat eivät ole niinkään hullantuneita. Nimittäin, vielä on epäselvää että jos kerran hyväksyy PSD2:n, niin saako sitä (ja jos saa niin kuinka) poistettua omalta tliltä. Tai, jos antaa yhdelle oikeuden niin mitkä ovat heidän oikeutensa myydä eteenpäin tietoja. Onhan kyse kaupallisista organisaatioista, joiden tarkoitus on tehdä voittoa mm. hallinnoimillaan tiedoilla. Äkknäisemmät sanovat että GDPR:n mukaan on oikeus tulla unohdetuksi, mutta se ei päde euroopan ulkopuolisiin toimijoihin. Ja perustavana asiana onkin sen miten tulkitaan oma hyväksyntä.

Asiasta on haastateltu mm. Jürgen Gros:ia (juu, taas Saksa) joka on 48 vuotias GVB Bayern:in johtaja. Hän näkee tulevain lain ja sen vaikutukset yksilönsuojaan merkittävinä uhkina. Toki hän puhuu paikallispankin johtajana (hausbank) mutta on sikäli oikeassa että merkittävin muutos laissa on "mahdollistaa kolmansien osapuolien pääsyn pankkien tilitietoihin". Hän jatkaa että jatkossa kuka tahansa joka tarjoaa app:ia älypuhelimeen ja henkilö sen hyväksyy, pääsee pankin tietokantaan ja asiakkaan tilitietoihin.

Poikkeuksetta tällaisten asioiden alkutaipaleella on runsaasti hypetystä ja kun säännöt sekäkäytäntö eivät ole aivan selvät, ihmiset menevät ja hyväksyvät erilaisia asioita miettimättä seurauksia sen tarkemmin. Siksi on hyvä pysähtyä miettimään "onko uusi asia jollain tavalla parempi kuin nykyinen järjestelmä?" ja toisaalta "Eikös raha ole kuitenkin melko kätevä maksuväline?".

Gros kehottaa ihmisiä pysyttelemään hetken paikallispakkien (hausbank) asiakkaina ja seuraamaan mihin tilanne johtaa, ennenkuin huolettomasti ottavat uuden maksujärjestelmän mahdollisuudet käyttöönsä. On totta että uuden maksujärjestelmän kautta tiliä ei voi tyhjentää ilman asiakkaan suostumusta. Mutta kuinkas usein pfishing-ja troijalaiset madot/virukset ovat keränneet älypuhelimista ja tietokoneista salasanat ja käyttäjätunnukset. Ja kuinka usein ne on kaapattu sekä etänä ohjattu niin että esim. henkilökohtaiset datat kopioidaan koneelta internettiin. Ei ole temppu eikä mikään kaapata älypuhelin ja käyttäjän puolesta painaa "OK" nappia kun itse on tehnyt tilisirron. Ja nämä kohdistuvat varmasti ensisijaisesti niihin tileihin joissa on rahaa. Niinhän rikolliset aina tekevät.

Mieleen muistuu muuan amerikkalainen elokuva missä varas kysyi toiselta "Why are Yu allways robing banks?" ja toinen vastasi "Because that's where the money is".

  luettu 4992 kertaa
Keskustelun etusivulle
106511 viestiä 8462 viestiketjussa, 128 rekisteröitynyttä käyttäjää, 6 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 6 vierasta)
Ota yhteyttä!