www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Lineaarinen

Tampereen maauimala on odotettu liikunta- ja matkailukohde (Urheilu ja liikunta)

kirj. Pauli Kiuru, 04.06.2018, 15:13

Tampereen maauimala on odotettu liikunta- ja matkailukohde

Tampereen maauimala avataan yleisölle 1. elokuuta. Vuosittaiseksi kävijämääräksi on arvioitu noin 150 000 henkilöä. Sijainti Kalevassa Tampereen uintikeskuksen vieressä on sekä käyttäjien että toiminnan kannalta perusteltua. Myös energiatehokkuus on huomioitu sekä vedenpuhdistuksessa että lämmityksessä.

Uimala rakennetaan esteettömäksi, joten se soveltuu kaikille käyttäjäryhmille. Monissa vanhoissa uimahalleissa esteettömyyttä ei ole rakentamisvaiheessa huomioitu. Siirtyminen portaita pitkin pesutiloista allasalueelle on turvallisuusriksi tervejalkaisillekin.

Suomessa on kymmenkunta maauimalaa, joissa on 50-metrin pääallas. Osa niistä on hyvinkin vanhoja ja korjauksen tarpeessa. Hämeenlinnassa Ahveniston maauimala ja samalla vuoden 1952 olympiasuorituspaikka oli pitkään suljettuna. Peruskorjattuna se on palvellut vuodesta 2014 alkaen. Espoon Leppävaara on uusin maauimala. Se avattiin yleisölle 2016.

Turku ja Tampere ovat perinteisesti kilvoitelleet milloin mistäkin asiasta. Turku sai Samppalinnan maauimalansa jo vuonna 1955. Toki Tampereellakin on keskusteltu uimalasta vuosikymmeniä. Maauimalan puute alkoi jo olla erikoinen poikkeama, sillä maauimala on esimerkiksi Lahdessa, Porissa ja Hyvinkäällä.

Uinti on erinomainen liikuntamuoto, joka soveltuu myös ylipainoisille, kuntoutuville ja nivelvaivoista kärsiville. Kohtuullisella hengitystekniikalla vapaauinti on erinomaista niska- ja hartiavaivojen ennaltaehkäisyä ja hoitoa. Uimahallit ja maauimalat tarjoavat vakio-olosuhteet säästä riippumatta.

Kangasalan uimahalli Kuohu osoittautui menestykseksi heti valmistuttuaan. Nyt rakenteilla on jo laajennus, johon saatiin myös valtion tukea. Sastamalassa pohditaan uutta hallia ja Lempäälän ja Ideaparkin hanke voi hyvinkin toteutua. Uimahallit ovat kuntalaisten arvostamia liikuntapaikkoja.

Suomalaiset uimahallit ovat siisteydeltään ja veden puhtaudeltaan maailman kärkeä. Perinteisiin uintimaihin Australiaan ja USA:han verrattu uima-allasetiketin osalta voimme vielä hieman parantaa. Radoilla on oikeapuoleinen liikenne ja päädyissä radan keskikohta pitäisi jättää vapaaksi käännöksiä tekeville. Tauot on siis pidettävä lähellä rataköyttä. Radat tulisi merkitä näkyvästi eri uintinopeudet huomioiden.

Pauli Kiuru
Kansanedustaja

  luettu 3586 kertaa

Tampereen maauimala on odotettu liikunta- ja matkailukohde

kirj. mvonkarne, 12.06.2018, 15:04 @ Pauli Kiuru

Aihetta sivuten, mitenkäs Kirjaslampi. Onhan sekin tavallaan maauimala. Hieman kyllä remontoida sitä voisi, esim. paremmat saniteettitilat ja parkkipaikka ja pientä pintaremponttia stadionille muutenkin. Hiekkarantaa voisi laajentaa hieman leveemmälle ja jos lammen pohjaan saisi parit valot, niin hieno olisi uiskennella loppukesän öinä. Matkailuvaltti tämäkin olisi. Ettei kaikkia paukkuja apialle tarvitse syytää, vaikka avantosauna toki saisi olla parempi ja kuumempi.

  luettu 3389 kertaa

Tampereen maauimala on odotettu liikunta- ja matkailukohde

kirj. Pauli Kiuru, 12.06.2018, 21:18 @ mvonkarne

Aiheellisen näkökulman esitit. Asia on onneksi hoidossa.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.11.2017 talousarvion vuodelle 2018 ja taloussuunnitelman vuosille 2018 - 2020.

Kirjaslammen uimalan kehittämiseen on varattu 20 000 € vuodelle 2018. Ilmeisesti se menee lähinnä suunnitteluun.

Vuonna 2019 päästään sitten oikein kunnolla korjaamaan. Rahaa on käytössä 500 000 €.

  luettu 3407 kertaa

Tampereen maauimala on odotettu liikunta- ja matkailukohde

kirj. björn, 19.06.2018, 12:29 @ Pauli Kiuru

Hienoa! kunnon hyppytorni taas sen poltetun tilalle, siten virtaamaa hiukan paremmaksi niin vesi pysyy parempana, joku kesätyöläinen jonneja karkottamaan sotkemasta ja rikkomasta pulloja niin meillä on jo hieno uimapaikka keskustassa.

  luettu 3258 kertaa

Tampereen maauimala on odotettu liikunta- ja matkailukohde

kirj. Koskinpoika, 10.07.2018, 08:14 @ björn

Kirjaksen vika on, että se on liian lähellä päättäjiä, eivät tahdo nähdä sen
erinomaisia, hyviä puolia!
Pitäkää sen puolia vaan, ei rahoja manseen! Jo 50-luvulla Kirjaksesta nauttinut!

  luettu 2876 kertaa
Keskustelun etusivulle
107344 viestiä 8505 viestiketjussa, 131 rekisteröitynyttä käyttäjää, 10 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 10 vierasta)
Ota yhteyttä!