www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Lineaarinen

Eduskuntapuhe: Puolustusvoimille tarkennetut valtuudet lennokkeja vastaan (Valtakunnan politiikka)

kirj. Pauli Kiuru, 06.06.2018, 07:49

Hallituksen esitys / HE 72/2018.

Arvoisa rouva puhemies

Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Puolustusvoimista annettua lakia, kuten ministeri Niinistö hyvin esitteli. Tarkoituksena on lisätä säännöksiä, jotka koskevat lennokkeja ja miehittämättömiä ilma-aluksia.

Tarve muutoksille on syntynyt teknisen kehityksen, kansainvälisten esimerkkien ja myös Suomessa tapahtuneiden ilmiöiden pohjalta. Uudet uhat edellyttävät uusia valmiuksia, ja niiden käytölle ei saa olla lainsäädännöllisiä esteitä. Puolustusvoimien mahdollisuudet vastata lennokkien ja miehittämättömien ilma-alusten uhkaan ovat nimenomaan toimivaltasäännösten vuoksi nykyisin tulkinnanvaraisia. Tämä puute on nyt korjattavana.

Lennokkeja voidaan käyttää tiedusteluun, viranomaisten toiminnan paljastamiseen, salakatseluun ja salakuljetukseen. On myös mahdollista, että niitä voidaan käyttää räjähteiden kuljettamiseen ja täsmäkohteiden vaurioittamiseen. Lennokkeja voidaan myös käyttää parvena, jolloin niiden vaikutukset luonnollisesti kertautuvat. Esimerkiksi Syyrian sodassa lennokkeja on käytetty käsikranaattien pudottamiseen sotilaskohteisiin ja ilmeisesti myös siviilikohteisiin.

Nyt käsittelyssä olevan esityksen tavoitteena on parantaa yhteiskunnan turvallisuutta. Puolustusvoimille annetaan riittävät ja yksilöidyt toimivaltuudet puuttua lennokkien ja miehittämättömien ilma-alusten uhkaan. Esitys ei muuta nykyistä käytäntöä, jossa poliisi vastaa järjestyksestä ja turvallisuudesta yleisellä alueella. Tarkoitus on, että Puolustusvoimat voi itse puuttua niihin tilanteisiin, joissa lentotoiminta kohdistuu erityisesti Puolustusvoimien toimintaan sen käytössä olevilla alueilla.

Hallituksen esityksessä määritellään, kenellä on Puolustusvoimissa päätösvalta ilma-alusten kulkuun puuttumisessa. Päätöksen voi tehdä esimerkiksi varuskunnan päällikkö tai harjoituksen johtaja. Jos epäilyttävää toimintaa havaitaan yleisellä paikalla, esimerkiksi tutkakaluston huollon yhteydessä, niin Puolustusvoimien on ilmoitettava asiasta poliisiviranomaisille. Yleistoimintavaltansa perusteella poliisi voi ottaa tehtävän hoitaakseen tai hoitaa sitä yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa.

Tavoitteena on, että kaksi toimivaltaista viranomaista tietävät toistensa toiminnasta ja tilannekuva on yhteinen. Niin ei luonnollisesti saa tapahtua, että kaksi viranomaista puuttuu tilanteeseen toisistaan tietämättä.

Kansainvälinen vertailu todistaa, että lennokkien ja miehittämättömien ilma-alusten toimintaa on myös lainsäädännössä tarkasteltava uudessa valossa Suomessa. Suomeen kohdistuvat uhat ovat yhä moninaisempia. Laajamittainen disinformaation levittäminen, kyberhyökkäykset ja lennokit ovat osa tätä kokonaisuutta, joita voidaan pahimmillaan käyttää yhdessä tai erikseen mitä mielikuvituksellisimmillakin tavoilla.

Lainsäädännön ja toimivaltarajojen aiheuttama kitka on pidettävä sellaisena, että nopea vastareagointi on mahdollista.

  luettu 3528 kertaa

Eduskuntapuhe: Puolustusvoimille tarkennetut valtuudet lennokkeja vastaan

kirj. mvonkarne, 12.06.2018, 15:11 @ Pauli Kiuru

Näistä lennokeista ja sellaisista ajatus:

Ylipäätään pitäisi saada aikaan ison kuvan sopparit, samaan tyyliin kuin ABC-aseille on, että miehittämättömissä aluksissa ei sitten ole tappavaa voimaa kyydissä ja piste. Eikä saa käyttää tulenjohdossakaan. Tiedustelulennokit sallittuja voisivat olla jatkossakin, mutta ns. vapaata riistaa eli ammutaan alas aina kun tavataan ilmatilasta, vaikka rauhan aikaan.

Tässä nimittäin on erittäin suuri uhkakuva, jos tapavat robotit yhdistetään hivemind-pilveen ja tekoälyyn. Eikä edes ole turhaa scifiä tämä vaan toteutettavissa nykytekniikalla jo.

Saman tyylin sanktiot sitten pitäisi olla kuin muissakin ABC aseissa mutta sillä erolla, että tämä sääntö koskisi myös suurvaltoja.

  luettu 3373 kertaa

Eduskuntapuhe: Puolustusvoimille tarkennetut valtuudet lennokkeja vastaan

kirj. Esko liidokki, 10.07.2018, 08:08 @ mvonkarne

Taidat hönöpäisssi, kirjoituksen sekavuudesta päätellen?

  luettu 2861 kertaa
Keskustelun etusivulle
107344 viestiä 8505 viestiketjussa, 131 rekisteröitynyttä käyttäjää, 13 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 13 vierasta)
Ota yhteyttä!