www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Lineaarinen

Kokoomusedustajat: Irakin kanssa saatava aikaan turvapaikanhakijoiden palautussopimus (Yleistä keskustelua)

kirj. Pauli Kiuru, 03.09.2018, 11:52

TIEDOTE
2.9.2018
Vapaa julkaistavaksi heti

Kokoomusedustajat: Irakin kanssa saatava aikaan turvapaikanhakijoiden palautussopimus

Kokoomuksen kansanedustajat Pia Kauma, Pauli Kiuru, Markku Eestilä, Jukka Kopra ja Kari Tolvanen ovat jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen Irakin kanssa neuvoteltavasta turvapaikanhakijoiden palautussopimuksesta. Kansanedustajien mukaan Suomen ulkoministeriön tulisi edellyttää Irakilta vahvemmin kansainvälisten pelisääntöjen noudattamista. Valtioneuvoston kanslia on viime viikolla tiedottanut myös suurlähetystön perustamisesta Bagdadiin lähes 30 vuoden tauon jälkeen.

”Vuonna 2015 Suomeen saapui yhteensä 32 500 turvapaikanhakijaa, joista irakilaisia oli 20 500. Heistä noin puolet sai kielteisen turvapaikkapäätöksen. Irakin kohdalla kielteisen päätöksen saaneiden palauttaminen on takkuillut, sillä Irak ei ole riittävän halukas ottamaan takaisin kansalaisiaan, joilla ei ole Suomessa laillista lupaa oleskelulleen”, avaa kirjallisen kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Pia Kauma.

”Suomen tulee edellyttää Irakilta kansainvälisten pelisääntöjen noudattamista, etenkin kun Suomi tekee Irakissa merkittävää työtä talouden ja elinolosuhteiden parantamiseksi. Vuonna 2019 suoraa taloudellista tukea on tarkoitus antaa esimerkiksi ulkoministeriöltä ja puolustusministeriöltä yhteensä noin 25 miljoonaa euroa”, jatkaa Pauli Kiuru.

”Valtiovarainvaliokuntakin on todennut talousarviomietinnössään joulukuussa 2017, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen jääminen Suomeen päätöksestä huolimatta rapauttaa järjestelmää ja sen uskottavuutta sekä lisää sisäisen turvallisuuden riskejä”, Markku Eestilä muistuttaa.

”On ongelmallista ja vaikeasti perusteltavissa, jos maa kieltäytyy ottamasta takaisin omia kansalaisiaan ja samaan aikaan edellyttää kansainvälistä apua. Siksi Suomen tulisi miettiä avun ehdollistamista tai vastavuoroistamista yhdessä muiden EU-maiden kanssa”, Jukka Kopra toteaa.

”Erityisen merkityksellistä on sitouttaa Euroopan unionin suuret maat ongelman ratkaisemiseen, jotta toivottu tulos saadaan aikaan. Palautussopimus tarvitaan, ja Irakin, samoin kuin muiden maiden, tulee noudattaa yhdessä sovittuja pelisääntöjä”, sanoo Kari Tolvanen.

”Myös suurlähetystön uudelleenperustaminen antaa nyt hyvän mahdollisuuden käydä Irakin kanssa aktiivista dialogia sekä tehdä yhteistyötä suunnitelmallisesti. Maiden kahdenvälisellä suhteella ja kaupallisella yhteistyöllä on parhaat edellytykset onnistua, kun molemmat osapuolet ymmärtävät toistensa lähtökohdat ja noudattavat yhdessä solmittuja sopimuksia”, Pia Kauma päättää.

Lisätietoja:

Pia Kauma, p. 050 574 6764
Pauli Kiuru, p. 09 432 3071
Markku Eestilä, p. 09 432 3016
Jukka Kopra, p. 09 432 3082
Kari Tolvanen, p. 09 432 3182

Kirjallinen kysymys

Irakin kanssa neuvoteltavasta turvapaikanhakijoiden palautussopimuksesta

Eduskunnan puhemiehelle


Vuonna 2015 Suomeen saapui yhteensä 32 500 turvapaikanhakijaa, joista irakilaisia oli 20 500. Heistä noin puolet sai kielteisen turvapaikkapäätöksen. Samaan aikaan kielteisten ja lainvoimaisten turvapaikkapäätösten määrä on kasvanut. Täytäntöönpanokelpoisten palautuspäätösten ruuhka on vasta edessäpäin, sillä täytäntöönpanokelpoista päätöstä odottavista henkilöistä jo pelkästään irakilaisia on maassa useita tuhansia.

Irakin kohdalla kielteisen päätöksen saaneiden palauttaminen on takkuillut, sillä Irak ei ole riittävän halukas ottamaan takaisin kansalaisiaan, joilla ei ole Suomessa laillista lupaa oleskelulleen. Suomen ulkoministeriön tulisi edellyttää Irakilta vahvemmin kansainvälisten pelisääntöjen noudattamista, etenkin kun Suomi tekee Irakissa merkittävää työtä talouden ja elinolosuhteiden parantamiseksi.

Valtioneuvoston selonteon 4/2018 mukaan vuonna 2019 suoraa taloudellista tukea on tarkoitus antaa ulkoministeriöltä ja puolustusministeriöltä yhteensä noin 25 miljoonaa euroa. Tätä taustaa vasten on ongelmallista, että Irakin kanssa neuvoteltava kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden palautussopimus ei ole edennyt. Palautuksista kieltäytyminen on ristiriidassa myös Irakin oman perustuslain kanssa.

Ongelmaan on kiinnittänyt huomiota myös valtiovarainvaliokunta talousarviomietinnössään joulukuussa 2017: ”Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen jääminen Suomeen päätöksestä huolimatta rapauttaa järjestelmää ja sen uskottavuutta sekä lisää sisäisen turvallisuuden riskejä.” Eduskunnan hyväksymässä mietinnössä todetaan lisäksi: ”Valiokunta kannustaakin hallitusta edelleen solmimaan palautussopimuksia kohdemaiden kanssa. Erityisen tärkeää sisäministeriön mukaan on saada toimiva palautussopimus Irakin kanssa.”

On ongelmallista ja vaikeasti perusteltavissa, jos maa kieltäytyy ottamasta takaisin omia kansalaisiaan ja samaan aikaan edellyttää kansainvälistä apua. Siksi Suomen tulisi miettiä avun ehdollistamista tai vastavuoroistamista yhdessä muiden EU-maiden kanssa. Erityisen merkityksellistä on sitouttaa Euroopan unionin suuret maat ongelman ratkaisemiseen, jotta toivottu tulos saadaan aikaan. Palautussopimus tarvitaan, ja Irakin, samoin kuin muiden maiden, tulee noudattaa yhdessä sovittuja pelisääntöjä.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus aikoo edistää palautussopimuksen solmimista Irakin kanssa?
Aikooko hallitus ehdollistaa Irakille tarjottavaa apua sopimuksen aikaansaamiseksi?

Helsingissä 28.8.2018

Pia Kauma kok
Pauli Kiuru kok
Markku Eestilä kok
Kari Tolvanen kok
Jukka Kopra kok

  luettu 1077 kertaa

Kokoomusedustajat: Irakin kanssa saatava aikaan turvapaikanhakijoiden palautussopimus

kirj. Tavallinen Suomalainen 1, 03.09.2018, 14:58 @ Pauli Kiuru

Mitähän jos Irakin viranomaiset tietävät paremmin kuin meidän viranomaiset ja Mikri onko näiden henkilöiden turvallista palata maahan.EIKÖ- hän suojelivat näin omia kansalaisiaan.Pitäsköös Suomen ottaa mallia? Eikö?

  luettu 1033 kertaa

Kokoomusedustajat: Irakin kanssa saatava aikaan turvapaikanhakijoiden palautussopimus

kirj. raaka, 04.09.2018, 23:02 @ Tavallinen Suomalainen 1

Tosiaan sielä terroristilait ovat ankararampia kuin meillä, hirttivät
jopa predentinsäkkin .

  luettu 1007 kertaa

Kokoomusedustajat: Irakin kanssa saatava aikaan turvapaikanhakijoiden palautussopimus

kirj. Suomalainen, 05.09.2018, 07:38 @ Tavallinen Suomalainen 1

Kadedemari itkee jälleen! Eikö!

  luettu 1003 kertaa
Keskustelun etusivulle
107345 viestiä 8505 viestiketjussa, 131 rekisteröitynyttä käyttäjää, 8 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 8 vierasta)
Ota yhteyttä!