www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Lineaarinen

Ylen A-studio: homekoulut (Yleistä keskustelua)

kirj. Rane, 13.09.2018, 22:38

Seurasitteko Ylen A-studiota johon oli haalittu kolme ammattilaista selittämään homekouluongelma parhain päin?

Mielenkiintoisia ja virheellisiäkin väittämiä vilisi, mutta eihän sillä ole väliä jos olet ammattilainen. Sujuvasti pistettiin vanhojen rakennuksien ongelmat niiden rakennusaikaisen osaamattomuuden piikiin vaikka tosiasiassa ne on pilattu "kunnossapidolla" paljon myöhemmin. Väitettiin että uusien rakennuksien kosteusongelmat johtuvat rakennusaikaisesta kastumisesta. Toimittaja nauroi kun mainittiin turve ja orgaaniset eristeet todeten että kaikkea hyvää jne. Näitä kyllä riittäisi riittäisi.

Mitä luulette kun nyt on ollut näin kuivaa niin onko tänä kesänä rakennetut julkiset tilat ja muutkin rakennukset homevapaita? Nehän eivät ole pääseet kastumaan ja kuivumisellekkin on ollut hyvät olosuhteet. Ei, ei ne ole. On aivan naurettavaa väittää, että rakennusaikainen kastuminen aiheuttaisi koko rakennuksen elinkaaren kestävän ongelman. Toki jos kastuminen voidaan välttää kannattaa siihen satsata, mutta vielä tärkeempää olisi rakenteiden elinikäiseen kuivumiseen satsaaminen. Ei ennen sotia hirsitaloja juuri sateeltasuojattu rakennusvaiheessa, mutta silti ne vaan kummasti kestää ja kestää. Toki ehtona on se, että niitä jälkeenpäin huolletaan oikein. Kummasti vaan se syyllistävä sormi kuitenkin osoittaa ensin vanhoja eli ennen 60-lukua rakennettuja kohteita ja samaan hengenvetoon koitetaan puolustaa neljä vuotta vanhaa rakennusta joka on umpi homeessa vastaamatta siihen oleelliseen kysymykseen, että miksi niin kuitenkin pääsi käymään.

  luettu 1555 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. Miksa, 13.09.2018, 23:46 @ Rane

Katos vaan, kerrankin asiapuhetta koskinverkossa. Löytyyköhän jostain muuten asiakirjoja Vallon koulun hometutkimuksista? Vaikea uskoa, että korkealla sokkelilla seisova hirsirakennus olisi umpihomeessa. Jumppasalin osalta sen jotenkin ymmärtääkin, kun puurakenteet oli käytännössä suoraan maata vasten. Tämäkin olisi ollut helppo korjata

  luettu 1491 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. Rane, 14.09.2018, 00:58 @ Miksa

Vallon koulun suurin ongelma tosiaan oli puurakenteet kellarissa. Hirsikehikko näytti olevan hyvässä kunnossa, mutta ei sillä juuri ole arvoa jos käytännössä koko kellarikerros on mikrobivaurioitunut. Muutoinkin rakennuksen ylläpitoa oli laiminlyöty ja remontteja tehty vailla tietoa kuinka tuon aikakauden rakennuksen kanssa pitää toimia. Kellarikerrosta yritettiin myös syhteellisen isolla rahalla kunnostaa niin tyypilliseen tapaan eli todettiin puurakenteen olevan lahoa luullen että syy on siinä vaikka ongelman lähde on paljon syvemmällä. Korjaus oli kuitenkin tuhoontuomittu koska kellarin ulkopuolelle ei tehty remonttia.

Sinänsä koulu oli jo aika kunnioitetavassa iässä johon monikaan nykykoulu ei tule pääsemään jos rakennustapaa ei tulla radikaalisti muuttamaan. Sanoisin että koulun aika oli mennä. Olisi ollut jo ennen viimeisintä vasurilla tehtyä kunnostusta.

Jos koulu olisi haluttu säästää olisi siihen pitänyt laittaa rahaa melkolailla joten mielekkäämpää olisi ollut tehdä uusi hirsikoulu.

  luettu 1481 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. Rane, 14.09.2018, 01:11 @ Rane

Muovin järjettömyyden rakentamisessa voi helposti todeta teippaamalla esim. neliön kokoisen muovin palan tiiviisti paljaaseen kuivaan betonilattiaan. Muoviin tehdään pieni reikä keskelle ja päälle kaaadetaan vettä. Siitä pienestä reijästä vesi leviää kapilaarisesti betonilattiaan moninkertaisella nopeudella verrattuna siihen kuinka kauan se siitä samasta reijästä kuivuu.

  luettu 1461 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. Rak. mest., 14.09.2018, 10:55 @ Rane

Muovi on hyvä rakennusmateriaali esim. lämpövirran aiheuttaman kosteuden estäjänä eristeissä. Paperi ulkoseinissä on paljon huonompi koska sen läpi virtaa ilmaa ja kosteutta eristeisiin. Tällöin eristeet eivät pysy kuivina ja ne eivät täytä tehtäväänsä.

Jos rakennuksen maanvaraiset osat on tehty betonista johon imeytyy vettä, on valittu väärä materiaali. Entisaikoina käytettiin kylmäpikeä maanvaraisissa osissa kun sementtiä ei ollut saatavilla. Mutta nykyisen yltäkylläisyyden aikoina pitää valita sellainen betonilaatu joka ei ime vettä. Se on pieni hinta rakennusvaiheen alussa jolla taatan homeettomuus betoniosissa.

  luettu 1456 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. Rane, 14.09.2018, 12:20 @ Rak. mest.

Jos mainitsemasi lämpövirran mukana kulkeva kosteus (diffuusio) on eristeelle ongelma on silloin valittu väärä eriste. On tota, että mineraalivilloja on suojeltava kaikin keinoin kosteudelta koska niiden ominaisuudet eristeenä romahtaa jo yllättävänkin pienellä "kastumisella" toisin kuin orgaaniset materiaalit jotka kykenevät tasaamaan kosteutta säilyttäen kuitenkin ominaisuutensa eristeenä (hengittävyys). Normaali höyrysulku yleensä osittaisena on rakenteen oikeaala puolella silloin kun on tarve lämmittää eli lämpövirta on sisältä ulos. Kuumina kosteina kesäpäivinä se sulku on väärällä puolella eli silloin kun lämpövirta on ulkoa sisään. Tätä ilmiötä vielä korostetaan viilentämällä sisätiloja. Hygroskooppisella tätä ongelmaa ei ole koska vesihöyry ei pääse tiivistymään liian tiiviiseen pintaan. Historian saatossa on oltu jopa niin viisaita, että höyrysulku on laitettu rakenteeseen mollemmin puolin ja senhän kaikki tietää kuinka siinä kävi.

Betonin laadulla ei ole juurikaan merkitystä oikeaoppisessa maanvaraisrakenteessa joka on ulospäin harveneva. Oikein tehty rakenne pääsee kuivumaan ulospäin. Vanhoissa kellareissa toimitaperiaate on kuitenkin päinvastainen eli ne on suunniteltu kuivumaan sisään päin. Jos rakennetta ei ole korjattu ulkopuolelta ei kellarissa sisällä tule missään nimessä käyttää orgaanisia materiaaleja kuten puuta tai liian tiiviitä materiaaleja esim. muovia, vesieristeitä jne.

  luettu 1458 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. Rane, 14.09.2018, 12:41 @ Rak. mest.

Lisätään vielä, että tuolla muovin teippaamisella lattiaan yritän kuvata sitä mikä höyrysulun ongelma on. Höyrysulku ei ole koskaan tiivis vaan aina siitä pääsee kosteutta kulkeutumaan väärään paikkaan. Pienestä reijästä menee yllättävän paljon sisään päin, mutta siitä samasta reijästä kuivuminen kestää iäisyyden. Höyrysulussa on jo alkujaan kaikesta kiinnittämisestä aiheutuneita reikiä, vahingossa tehtyjä sekä lisäksi ajansaatossa teippaukset pettää tehden sulkuun isojakin reikiä.

  luettu 1453 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. Rak. Mest., 14.09.2018, 10:58 @ Rane

Päättäjät ovat pääasiallisia syyllisiä homekouluihin ja -rakennuksiin. Joku sai aikoinaan päähänsä että painovoimainen ilmastointi ei ole enää muodissa vaan koneellista sen olla pitää. Mikään laki ei kuitenkaan vaadi koneellista ilmastintia. No ei siinä koneellisessa sinänsä mitään pahaa ole. Mutta kun aina joku keksii säästävänsä ja ilmastointi sammutetaan öiksi, viikonlopuiksi ja lomien ajoiksi. Ja silloin putkistossa kihisee. Ja sen jälkeen meillä on homerakennus. Jos rakennatte kouluja tai julkisia tiloja ja sinne tulee koneellinen ilmastointi niin älkää sammutako sitä. Muuten on hukattu vain rahaa eikä tilanne ole parantunut miltään osin. Hirsikoulunkin saa tällä tavalla homehtumaan.

  luettu 1449 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. tuntematon, 14.09.2018, 12:02 @ Rak. Mest.

Ei nyt laki, mutta ilmanvaihtonormeja on pirun paha täyttää, ilman koneellista ilmanvaihtoa.

  luettu 1460 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. Pate, 14.09.2018, 12:18 @ tuntematon

Erityisesti homekouluista puhuttaessa pitää muistaa Toijalan pienen miehen Ylpön vaikutus suomen kansaan. Kun kaikki syntyneet jäävät henkiin niin "taso" laskee... Samoin nykyajan siisteys ja bakteerikammo saavat aikaan vastustuskyvyn huonomisen jolloin pienetkin ärsykkeet saavat oireilemaan. Tärkein syy taitaa olla hyvä veli verkosto. Rakennetaan kalliilla p..kaa ja luottoihmiset siunaavat ja raha sujahtaa taskuihinsa.

  luettu 1458 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. Rane, 14.09.2018, 21:50 @ tuntematon

Määräykset ilmanvaihdon riittävyydestä ovat yksi mielenkiintoinen keskustelun aihe. Miten on mahdollista, että ennen koneellisen ilmanvaihdon kehittämistä on yleensä voitu elää jos vuonna 2018 ei ilman teknisiä soveluksia voida taata riittävää ilmanvaihtoa sisätiloihin. Teknisellä sovelluksella en tarkoita saranaa tai muuta vastaavaa vaan lähinnä sitä, että nykyään ilmanvaihto pitää toimiakseen olla moottorin varassa. 10

  luettu 1428 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. tuntematon, 14.09.2018, 22:14 @ Rane

Keskustelusta ei pahemmin apua ole. Jos julkinen rakennus ei täytä ilmanvaihtonormien vaatimuksia, rakennuslupaa ei tule.

  luettu 1425 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. Rane, 14.09.2018, 22:20 @ tuntematon

Näkisin että ollaan tästä asiasta samaa mieltä? Eli tilanne on se, että visaudessaan ollaan jotain päätetty niin sitä pitää pitää kiinni vailla mahdollisuutta kritiikkiin vaikka se olisi perusteltuakin. Toivottavasti toista valesokkelia ei tule.

  luettu 1422 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. tuntematon, 14.09.2018, 22:25 @ Rane

Ei siit järin kauaa oo, kun rakennuslupaa omakotitaloon ei saanut, ellei ollut tasakattoa.

  luettu 1420 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. Rane, 14.09.2018, 23:05 @ tuntematon

Ai että olis herkku. Kasarin omakotitalo valesokkelilla, tasakatolla ja appiukon painepesemällä tiilivuoraksella. Plussaa jos räystäsvedet valuu suoraan katolta naapurin tontille. Ilmanvaihdolla ei ole väliä kunhan se on tukittu.

  luettu 1421 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. Rane, 14.09.2018, 12:33 @ Rak. Mest.

Koneellisen ilmanvaihdon tarve juontaa juurensa aikaan jolloin alettiin korjaamaan ongelmaa joka aiheutui kun alettiin käyttämään mineraalivilloja. Mineraalivilloja alettiin suojelemaan muovilla ja lopulta oltiin tilateessa jossa ilmanvaihto oli pakko muuttaa koneelliseksi. Ensin poisto koneellistettiin ja lopulta myös tuloilma jotta pystyttiin hyödyntämään poistoista talteenotettu energia.

Viimeisin muoti on nollaenergia talo jossa rakenteet ovat liioitellun paksuja jotta lämmityskulu olisi mahdollisimman pieni. Kannattaisi kuitenkin muistaa, että sillä rakenteen läpi hukkaan menevällä lämmöllä on tarkoituksensa. Se nimittäin lopulta pitää rakenteen kuivana.

Raknennusmääräyksissä EU-vaatimukset näyttelee liian suurta roolia. Lämpimillä alueilla ei ymmärretä pohjolan ertyistarpeita. Alueellisuus pitäisi ehdottomasti tuoda paremmin esille. Tähän kun vielä yhdistetään maan tapa jossa kaikki määräykset (typerätkin) otetaan kirjaimellisesti ja ollaan ensimmäisten joukossa toteuttamassa niin ollaan tilanteessa mikä se nyt on.

  luettu 1457 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. tuntematon, 15.09.2018, 00:28 @ Rane

Pidän tarinoista, niissä on totuutta joskus enemmänkin kuin totuudessa, silleensä pelkistettynä. Lempikirjailijoitani on Terry Pratchett. Hänen kirjoissaan, oli tarina kääpiökunigaasta, jolla vallan symbolina oli vuosisatoja vanha sotakirves. Kirves oli periytynyt kuningaalta kuningaalle, terä oli tosin vaihdettu kahdesti ja varsi viidesti, mutta edelleen se oli se sama ensimmäisen kuningaan kirves.

Japanissa on jopa kahdeksansataa vuotta vanhoja puurakenteisia temppeleitä, alkuperäisessä kunnossa ja hyväkuntoisina, tosin jokainen puuosa on vaihdettu useampaan kertaan, mutta edelleen se on se alkuperäinen temppeli.

Ihminen ei ole koskaan rakentanut mitään iankaikkiseti kestävää, etenkään eläville ihmisille tarkoitettuja asumuksia. Kuolleille on kyllä pystytty rakentamaan kestäviä asumuksia. Aika ja poika on rakennuksille armoton. Tämä on totuus numero yksi, pysyvää ei kyetä rakentamaan, on rakennettava korvattavissa olevaa.

Kaupungimme ei ole oikein kaupunki, sellainen tiiviisti rakennettu jossa rakennukset on rakennettava, maapulan vuoksi korkeiksi ja kiinni kadun reunaan tasakattoisina, naapurien maanpinna korkeuden rajoittamana. Eli kaupungissa on tilaa rakentaa matalasti ja väljästi.

Tonttia voi täyttää rakennuspaikalla pintavesien ohjaamiseksi poispäin rakennuksesta. Rakennus voidaan toteuttaa yksikerroksisena (katolle uskaltaa mennä eikä hissejä ja portaita tarvita), harjakattoisena (lumet eivät tipu kadulle ihmisten niskaan, korkea tuulettuva yläpohja mahdollistaa vesikatteen ja läpivientien tiiveyden jatkuvat tarkastamisen). Räystäät voi rakentaa leveäksi. Rännien syöksytorvet voidaan toteuttaa vähän suurempina halkaisijaltaan
, jäätymissuojilla varustettuna ja irti seinästä. Alapohja voi olla tuulettuva.

Monumentaalisesta rakentamisesta olisi hyvä siirtyä moduulirakentamiseen. Ison rakennuksen ilmanvaihto on hankala hallita, pienemmissä yksiköissä on pienemnät ongelmat. Taide- ja taitoaineet aiheuttavat aina jonkinmoisia tuoksu- tai pölykulkeutumisia, eri rakennuksessa olessaan ongelmat ovat pienemmät. ko. Taito- ja taideaineiden ”elinkaari” on lyhyt verrattuna perusopetustilaan, uusiminen tulee eteen nopeammin. Keittiö ja ruokailutila voi olla erillisrakennus palvellen useampaa erillisrakennuksen opetustilojen oppilaita. Jos yhden moduulin rakentaminen maksaa kolme milliä tai enemmän ei sen korjaus voi maksaa enemmän kuin uusiminenkaan, eli tulevaisuuden riskit on minimoitu. Eri moduulien välillä voi olla katetut yhdyskäytävät, käveleminen koulupäivän aikana ei ole vaarallista.

Synergiaedut on saavutettavissa ilman yhtenäistä mammuttirakennelmaa.
Ja sitten se eka sääntö, rakennus on suunniteltava käyttöä ja käyttäjiä varten, ei vanhojen rakenteiden ja asenteiden ehdoilla.

  luettu 1419 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. Rane, 15.09.2018, 01:51 @ tuntematon

Nyt on Ranen pakko myöntää olevan sen verran punssissa ettei jaksa viestiäsi lukea saati siihen vastata, mutta ehkä huomenissa katsomme tarkennin.

Ps. Kaveri muuten asuu Ketunpesillä. Ehkä voitais jutella naamatusten.

  luettu 1413 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. Maanantai ei mittää, tiistai ei mittää.., 15.09.2018, 07:18 @ Rane

Se on nääs Rane tuolla yksinäisellä tuntemattomalla suunnattoman tärkeilytarmon
omaavalla, aina oikeassa olevalla (ope) juttu niin, että tuppaa tulemaan aika pitkäksi!
Aiemmin hän kinasi (täydellä tietämättömyydellä) Pälkäneläisiä tekopohjavesi-
vastustajia vastaan, mutta hävisi 10 -0, kun näillä vastustajilla oli niin paljon
faktaa, että niillä olisi saanut vaikka kaikki tekovesilaitokset kiinni Suomessa!

  luettu 1406 kertaa

Sesse on hyvä olla, kun on kuin Hecktorin laulu

kirj. tuntematon, 15.09.2018, 09:07 @ Maanantai ei mittää, tiistai ei mittää..

"Työtön, hullu ja eläkeläinen", kun kaikki kolme osuu kerrasta kohdalle, saa jollakin perusteellla alennuskuponkin aina johonkin. Ei tarvii kotona kykötellä vaan voi vapaadti haipattaa.

Vinkkinä, Toijala-Helsinki juna 8,5 euroa suuntaansa, Amos Rex vitonen. Kannattaa käydä.

  luettu 1397 kertaa

Ylen A-studio: homekoulut

kirj. tuntematon, 15.09.2018, 10:24 @ tuntematon

Ja vielä jatkuu, kun puhutaan käyttäjit ja käyttäjien tarpeiden mukaisesta sunnittelusta....ne pienten lasten eskarit, eka- ja tokaluokkalaiset, ap- ja ip-kerholaiset. Silloin puhutaan jostakin päiväkodin kokoluokan rakennuksesta ja sen olisi hyvä olla mahdollisemman lähellä kotia. Kaikki toiminta samassa rakennuksessa, yhteiskäyttötiloja silleen. Näitä kouluja voisi kunnassa olla useitakin.

Jatkan tähän vielä osioon "aika ja poika". Kuolleiden asumuket kestävät aikaa, koska käyttötarpeet ei muutu. Elävien keskuudessa käyttötarpeet ja tavat muuttuvat ja hyväkin rakennus voi käydä käyttötarpeeseensa nähden vanhaksi, joskus hyvinkin nopeasti. Funktionalismin idea menee äkkiä persiilleen, kun rakennetaan monumentteja. Ajan kuluessa ihminen on pakotettu palvelemaan monumenttia, kun rakennuksen tulisi palvella ihmistä ja käyttöä.

  luettu 1393 kertaa
Keskustelun etusivulle
108018 viestiä 8546 viestiketjussa, 131 rekisteröitynyttä käyttäjää, 15 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 15 vierasta)
Ota yhteyttä!