www.koskinverkko.com

koskinverkon etusivulle

Keskustelun etusivulle
Lineaarinen

Sotesta ja hoidosta (Talous ja raha)

kirj. Pälkäneeltä päin, 04.02.2019, 10:22

Tuli mieleeni tässä nyt kun viimepäivinä on taas kahkottu hoivatyöstä, että saas nähdä millä kurin "kaikki on taas kunnossa"? Tämä sama kuvio toistuu aina tasaisin väliajoin. Aikoinaan se oli -80 luvulla. Silloin muistaakseni lääkärit lakkoilivat suuren työtaakan alla. No, palkkoja nostettiin ja sovittiin vuotuiset korotukset ja kaikki oli sen jälkeen kunnossa. Sitten, olikos se 2005 vai 2006, kun sovittiin lattioiden neliömäärät. Ja senkin jälkeen taas kaikki olin kunnossa. Nyt ilmeisesti sovitaan henkilömitoituksesta ja jälleen kaikki on kunnossa. Nytkin meillä on henkilömitoitus, mutta se määrä joka pitäisi olla "tuurissa" on talousnerojen toimesta jaettu "vuorokauteen". -80 luvulla oli hoitajia paljon enemmän osastoilla kuin nyt.

Mutta asiaan... Mietin että miksei meillä Suomessa voi olla sama järjestelmä kuin Hollannissa? Hoitajien taskuissa on "sponderi" joka aktivoituu aina kun menee huoneeseen, pesuhoneeseen, lääkekaappiin/välikköön jne. Sponderi sitten kertoo kuka on hoitanut ja kuinka paljon. Ja sen kertoman mukaan tulee palkanlisää peruspalkan päälle. Tällä tavoin erottuvat ne hoitajat jotka istuvat "akvaariossa" ja ne jotka kiertelevät huoneissa.

Hauskintahan on että Suomen virkamiehet kävivät tutustumassa tähän järjestelmään... olikos se nyt-90 vai 2000 luvulla. Kuitenkin jo vähän aikaa sitten. Mutta sitä pidettiin epäinhimillisenä ja täysin mahdottomana toteuttaa Suomessa.

Kyllähän tuotakin järjestelmää pystyy huijaamaan vaikka istumalla huoneen tuolissa. Mutta jos siinä lukee sanomalehteä ääneen niin sekin on hoitotyötä. Samalla tavalla kuin suihkuttaminen, lääkkeiden jako/lajittelu jne.

Pitäisikö meidän sittenkin ottaa oppia tästä Hollannin mallista?

  luettu 183 kertaa

Sotesta ja hoidosta

kirj. Hottentotti, 04.02.2019, 10:27 @ Pälkäneeltä päin

Suomessa tuo ei onnistu ainakaan yksityisellä puolella koska tuo Hollannin kiitelty malli perustuu voittoa tavoittelemattomaan säätiömalliin.

  luettu 136 kertaa

Sotesta ja hoidosta

kirj. raaka, 05.02.2019, 07:02 @ Pälkäneeltä päin

Kun ihmisellä ei ole moraalia varsinkaan työ sellaista niin kaikkia konsteja tulee ottaa käyttöön,nähtävä kaikilla työmailla ei yksin hoitatyössä.Kun työskentelet sarjatuotanossa joudut aina omanosasi hoitamaan muuten hihna toppaa
mutta jos voit itse työtäsi ja tekemistäsi säädellä niin silloin täytyy löytää
moraalia.Onhan nytkin jo ainakin kotihoidossa käytössä jonkimoiset lukulaitteet
joilla seurataan käyntejä kohteissa kaippa ne olisi mahdollista soveltaa muihinkin kohteisiin(vai onko ay erimieltä).Jotkut tehtaat jo soveltaavat valvontaa tupakoinnin suhteen,joudut kirjaamaan itsesi tehdasalueelta ulos tupakoimaan ja näitä taukoja (tunteja)on alettu vähentämään palkassta(on se niin väärin) kun 8tunnista saa vain 6tunnin palkan .

  luettu 115 kertaa

Sotesta ja hoidosta

kirj. Hoitsu, 05.02.2019, 16:52 @ Pälkäneeltä päin

Ja taas miehet puhuvat asiantuntevasti alasta, josta heillä ei ole mittään tietämystä.
Eivät ihmiset ole sarjahoidettavia, vaan jokaisella on omat tarpeensa ja metkunsa. Toisen hoitaa 10 minuutissa, kun taas toinen vaatii tunnin.
Lisäksi hoitotyöhön kuuluu paljon muutakin kuin hoidettavan kanssa fyysisesti tehtävää työtä. Niihin muihin asiaoihin kuuluu keskimäärin noin kolme tuntia työpäivästä.

  luettu 111 kertaa

Sotesta ja hoidosta

kirj. Pälkäneeltä päin, 05.02.2019, 17:04 @ Hoitsu

Henkilökohtainen Sairaan hyvä hoitajani ei pitänyt ajatusta lainkaan outona. Siinä pitää vain ottaa huomioon erilaiset asiata kuten lääkejaot, suhkutukset, vaatevaraston tydennykset, toimistoyöt ja raportit jne. Osa näistä töistä on peruspalkkaan kuuluvia ja osa palkanlisiä. Hollannissakin se on toiminut jo iät ajat. Ja jos katsoo noita edellä mainittuja toimia niin oikeastaan kaikki muut täyttävät hoitotyön statuksen. Paitsi tuo "akvaariossa" istuminen. Se olisi sitä peruspalkka-aikaa.

  luettu 109 kertaa

Sotesta ja hoidosta

kirj. Hoitsu, 05.02.2019, 21:34 @ Pälkäneeltä päin

Siellä akvaariossa tehdään ne toimistotyöt, keskustellaan lääkärin kanssa, jaetaan lääkkeet ja odotetaan, että päästään tietokoneelle kirjaamaan. Akvaario on se paikka, jossa potilaista tai asiakkaista keskustellaan ilman yksityisasioiden kuulumista asiattomien korviin. Akvaario on osastojen johtokeskus tai lennonjohto, kaikki toiminta organisoidaan sitä kautta.

  luettu 95 kertaa

Sotesta ja hoidosta

kirj. KMS, 06.02.2019, 02:14 @ Hoitsu

Yksityisten monikansallisten hoiva- ja hoitojättien rahastus laadun kustannuksella on vasta esimakua sille sairaiden kustannuksella tapahtuvalle puhallukselle, sotelle, jota valinnanvapaudella mielikuvamarkkinoidaan.

Hoitajat ovat noissa prosesseissa vain välttämättömiä välikäsiä, joiden selkänahasta voittoa maksimoidaan ja moraalia venytetään. Ja viimekädessä laskun maksaa sairaat, vammaiset ja vanhukset. Ja hoidon laatuhan on taattu sopimuksessa - omavalvonnalla tietenkin.

Hallintoylilääkäri, professori Lasse Lehtonen on kirjoittanut useita ansiokkaita blogeja sotesta. Kannattaa taas lukea.

http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268945-valvontaa-vai-omavalvontaa?ref=poiminnat

Ex-europarlamentaarikko Esko Seppänen kertoo ajankohtaisessa blogissaan miten kermaa kuoritaan ja kenen toimesta. Myös Eskon blogi on lukemisen arvoinen.

http://eskoseppanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268972-mina-ja-muun-maan-mustikat?fbclid=IwAR1wcH7250U5xafT5P4UcO9RKpoZG5YZehZYI7glWT1hQFE7Y21pF5ZDE4I

Vanhuspalveluista aiotaan vähentää kymmenessä vuodessa 10 miljardia. Taitaa robotit hoitaa vanhoja ja sairaita tulevaisuudessa? Ei tarvita akvaarioita ja voittokin on taattu ulkomaisille pääomasijoittajille.

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/tasta-hallitus-ei-puhu-3-miljardin-sote-saastolistalla-vanhukset-vammaiset-ja-nuortenpsykiatria-23925134

  luettu 85 kertaa
Keskustelun etusivulle
108379 viestiä 8578 viestiketjussa, 132 rekisteröitynyttä käyttäjää, 11 verkossa (0 rekisteröitynyttä, 11 vierasta)
Ota yhteyttä!